Moerdijk, Roosendaal en Halderberge brengen grootste risico's in kaart
Het plan komt van de gemeenten Moerdijk, Roosendaal en Halderberge, samen met de veiligheidsregio. Er was al een vergelijkbaar systeem voor bedrijven, dat werd gemaakt na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Als er nu bij een bedrijf iets misgaat, kunnen bedrijven in de buurt snel in actie komen.
Maar een giftige gaswolk stopt niet bij de grenzen van het bedrijventerrein, vinden de initiatiefnemers. Daarom wordt er nu een vergelijkbaar systeem voor alle Brabanders ontwikkeld: het Omgevingsdashboard. In het najaar kunnen inwoners van de drie gemeenten met het systeem aan de slag.
Interactieve kaartOp de kaart van het Omgevingsdashboard kun je vanaf het najaar zien waar in jouw buurt de risico's hoog zijn. Dat is het geval op bepaalde plekken bij het spoor, bij tankstations en bedrijven die met chemische stoffen werken, maar bijvoorbeeld ook als je naast een rivier woont die kan overstromen.
Je kunt op de kaart dan alvast bekijken wat je moet doen als het misgaat om je voor te bereiden. Maar als er écht een ramp gebeurt, krijg je via het platform in de toekomst ook actuele informatie over wat er op dat moment aan de hand is. De bedoeling is dat de kaart later ook interactief wordt. Bewoners kunnen dan zelf ook informatie aanbieden, bijvoorbeeld over stank- of geluidsoverlast.
Blauwalg-alarmUiteindelijk kan het platform zelfs gebruikt worden om je te waarschuwen als je in de buurt van een plek komt waar het risico hoog is. Je zou dan in de zomer bijvoorbeeld een melding kunnen krijgen als je langs een plas loopt waar blauwalg zit.
[youtube:body:https://youtu.be/Ros2Im6eM80]