Video

CZ gaat wanbetalers helpen in plaats van incassobureau langs te sturen

18 juli 2016 om 09:42
nl
Zorgverzekeraar CZ gaat mensen die in de schulden zitten niet meer straffen, maar helpen. Dat doet ze samen met gemeenten en andere partijen. In Breda loopt nu een pilot. Straks gaat CZ dit in meer Brabantse gemeenten doen.
Profielfoto van Meeuwsen Fred
Geschreven door
Meeuwsen Fred

Schulden. Je kunt ze beter niet hebben. Dat weet ook Marie-José van de Goor uit Tilburg. Jarenlang zat ze in de financiële problemen. Ze kon de verleidingen en aantrekkelijke kredieten van postorderbedrijven niet weerstaan. Ze was alleenstaande moeder met twee dochters en moest leven van een bijstandsuitkering. Er ging meer geld uit dan er binnen kwam. Met alle gevolgen van dien.
[youtube:body:https://youtu.be/nvSLMIoGIKA]
Na drie jaar schuldsanering kwam Marie-José er weer boven op. Zorgverzekeraar CZ uit Tilburg wil mensen met schulden, die daardoor hun zorgpremie niet meer kunnen betalen, gaan helpen. CZ heeft landelijk jaarlijks 140.000 klanten met betalingsproblemen. In Brabant zijn er zo'n 14.000 klanten die hun zorgpremie niet betalen.
IncassoTot nu toe is het zo dat klanten die hun zorgpremie niet meer betalen een boete krijgen van de overheid. Die kan oplopen tot zo'n vijftig euro per maand, die boven op de premie komt. CZ stuurde tot nu toe een incassobureau op de wanbetaler af. Daar stopt CZ nu mee. De zorgverzekeraar wil niet straffen, maar helpen.
[youtube:body:https://youtu.be/ulMIMs0IPwk]
Er loopt sinds mei een pilot van CZ in Breda, om deze nieuwe manier van omgaan met klanten met schulden te testen. Resultaten zijn nog niet bekend. De kans is groot dat ook Tilburg en Den Bosch mee gaan doen.
Schuldhulpverlening NVVK is blij met de stap van CZ. "We zijn erg enthousiast", zegt Joke de Kock, voorzitter van deze branchevereniging, en ook werkzaam bij de gemeente Tilburg. "Wij vinden het belangrijk dat mensen aanvullend verzekerd kunnen blijven en dat onderliggende schulden worden aangepakt."
[youtube:body:https://youtu.be/Kirt4bY0Ecc]
Uit cijfers van Schuldhulpverlening NVVK blijkt dat in 2015 90.400 mensen met financiële problemen zich hebben gemeld bij de schuldhulpverlening. De gemiddelde schuld van de mensen die zich hebben gemeld bij de schuldhulpverlening is gestegen: van 38.500 euro in 2014 naar 42.900 euro vorig jaar.
Om te voorkomen dat je in de schulden komt, heeft Joke de Kock nog enkele tips. De allerbelangrijkste: betaal in ieder geval altijd de huur van je huis of maak daar in ieder geval goede afspraken over met de verhuurder.
[youtube:body:https://youtu.be/E78bjyMdPmo]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.