Tot 3 jaar celstraf geëist tegen eerste verdachten van Operatie Trefpunt
Ondanks de tranen en de spijt van de verdachten eiste justitie maandag 21 maanden waarvan zeven voorwaardelijk tegen Frans R. uit Best. Tegen de Israëliër werd 20 maanden celstraf geëist.
Meer dan twintig mannen en vrouwen staan de komende tijd terecht omdat ze verdacht worden van drugscriminaliteit. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal verhuurbedrijf Party King in Best als trefpunt hadden.
De derde verdachte is een 47-jarige man uit Dordrecht. In zijn garageboxen werden tienduizenden pillen gevonden. Hij ontkende alles. Hij had de boxen verhuurd en wist niet wat de huurders binnen deden. De officier van justitie eiste drie jaar cel tegen de man.
'Ik ben mijn huis kwijt'De 53-jarige Frans R. was maandagmorgen emotioneel en barstte in tranen uit. Hij heeft spijt van zijn misdaden. "Ik ben mijn huis kwijt, ik heb problemen met mijn vrouw en ik heb in de cel suikerziekte gekregen. Als ik het van tevoren allemaal had geweten was ik er nooit mee begonnen", zei hij.
Frans R. had 37,7 kilo hennep in zijn huis liggen en een geladen pistool. Hij verdiende 3000 euro per kilo. Zijn avocaat vond dat zijn cliënt maar een kleine vis was die niet meer dan een werkstraf verdiende.
'Ik ben een goed mens'De Israëliër probeerde zijn rol vooral zo klein mogelijk te maken. Hij was een koeriertje dat wat probeerde bij te verdienen 'in deze moeilijke rijden'. Hij dacht dat hij softdrugs vervoerde. In zijn huis werden xtc-pillen gevonden maar hij had geen idee hoe die daar kwamen. Op de vraag van de rechter waarom iemand die drugs in zijn huis zou achterlaten zei de man: “mensen vertrouwen mij, ik ben een goed mens.”
Volgens de officier van justitie zijn er zoveel pillen gevonden dat de man er wel in gehandeld moet hebben. Het OM eiste tegen de Israëliër 20 maanden cel. Hij kwam 34 keer bij de Party King en ging om met 'de grote jongens' aldus de officier van justitie. Ook in dit geval vond de advocaat dat haar cliënt een bijrolletje speelde en dat er geen bewijs is voor een grotere rol. Ze vroeg vrijspraak. De rechtbank trok zich even terug om daar over na te denken maar besloot dat de verdachte voorlopig niet terug mag naar zijn kraampje op het Waterlooplein.
Te druk met kinderen om crimineel te zijnDe derde verdachte was een 47-jarige man uit Dordrecht. Hij stak in een keurig grijs pak en sprak de rechter aan met edelachtbare. Ook hij ontkent iets met drugscriminaliteit te maken te hebben. Daar heeft hij helemaal geen tijd voor zegt hij, want hij moet voor zijn negen kinderen en drie kleinkinderen zorgen.
Hij kwam alleen bij de Party King om dingen te kopen. In zijn garageboxen werden tienduizenden (erectie)pillen en wapens gevonden. Daar wist hij niks van. Die boxen waren verhuurd. Hij had ook geen idee hoe wapens onder de zadels van zijn scooters terecht waren gekomen. "Er is niemand die zijn hand opsteekt en zegt: dat was ik", aldus de Dordste verdachte.
De man werd - net als de inwoner van Best - emotioneel toen hij de rechter vertelde dat "de politie met grof geweld ons huis binnen viel terwijl mijn vrouw op het punt van bevallen stond".
Deelname criminele organisatieJustitie verwijt de meesten het meewerken aan de productie van synthetische drugs en/of overtreding van de Opiumwet. In enkele gevallen is deelname aan een criminele organisatie, de handel of export in cocaïne dan wel verboden vuurwapen- en/of munitiebezit ten laste gelegd.
Drie verdachten die maandag voorkwamen, zijn mannen van 47, 52 en 53 uit Best, Amsterdam en Dordrecht. De twee andere verdachten zijn vrouwen van 24 en vijftig uit Alkmaar en Waalre. De vrouwen waren maandag niet in de rechtbank aanwezig.
Wapen in tasDe 50-jarige vrouw uit Waale hoorde de maximale werkstraf van 240 uur tegen zich eisen. Ze had bij een inval van de politie een wapen in haar tas. De zaak van de 24-jarige vrouw uit Alkmaar werd voor onbepaalde tijd aangehouden omdat haar advocaat niet aanwezig was.
De vijf verdachten die dinsdag in het beklaagdenbankje komen, zijn allemaal mannen. Twee van hen zijn 47 jaar en wonen in Eindhoven. De drie anderen zijn Limburgers: een 47-jarige man uit de gemeente Nuth en twee 23-jarigen inwoners van de gemeente Heerlen.
Grote, gecoördineerde actieDe verdachten werden begin 4 april aangehouden. Die dag vond er een grote, gecoördineerde drugsactie plaats in Zuid-Nederland: Operatie Trefpunt. Politie en het Openbaar Ministerie deden 124 doorzoekingen en hielden 56 mensen aan.
In diverse onderzoeken zijn productieplaatsen en drugslabs aangetroffen en ontmanteld. Er zijn heel wat zaken in beslaggenomen, uiteenlopend van chemicaliën, henneptoppen en pillen tot duizenden euro’s in contanten en laptops. Een aantal huizen en bedrijfspanden waar verdovende middelen is gevonden, is inmiddels op last van de burgemeester gesloten.
'Party King als dekmantel'Operatie Trefpunt spruit voort uit een groot onderzoek: Explorer. Dit was gericht op een ontmoetingsplek voor criminelen in Best. Onder de dekmantel van party-verhuurbedrijf Party King kwamen hier volgens justitie gedurende een lange periode tientallen verdachten over de vloer. Ze maakten afspraken over de handel in en productie van synthetische drugs.
De ontmoetingsplek is geobserveerd en afgeluisterd door de politie. Dit leverde dermate veel informatie op dat hieruit vele deelonderzoeken zijn voortgekomen.