Muggentsunami zorgt voor extra drukte bij Brabantse huisartsen
In het zuiden van het land zorgen muggen voor aanzienlijk meer gezoem dan in het noorden. Mensen slaan massaal middelen in om te voorkomen dat ze worden gestoken. Toch lijkt er geen ontkomen aan, met soms paniek tot gevolg.
ZIE OOK: Muggentsunami teistert Brabant: 8 tips om te overleven
Bang voor de ziekte van Lyme“We merken dat er bij huisartsenposten maar ook bij de dagpraktijken meer klachten zijn over insectensteken”, vertelt Medisch Manager Eric Martin van de huisartsenposten Oost-Brabant. “Mensen nemen vaak contact op bij een overmatige reactie, zoals een zwelling en roodheid op de steekplek. Mensen zijn ongerust, bang voor een allergie of bacteriële infectie. Ook leggen zij een link met de lokale roodheid na een tekenbeet, denkend dat het om de eerste tekenen van de ziekte van Lyme gaat.”
Volgens Martin gaat het vaak om een onschuldige reactie, waarbij de zwelling de eerste drie dagen na de steek toeneemt en na dag vijf weer kleiner wordt en uiteindelijk geneest. “Je kunt de muggenbeet behandelen door het te koelen of een speciale crème te gebruiken.”
ZIE OOK: Muggen, muggen en nog meer muggen: 'Als je even stilstaat, voel je ze meteen steken'
Heftiger dan normaalDirk uit Zevenbergen is zo iemand die altijd last heeft van muggensteken. Hij kampeert graag in de buurt van Nistelrode en Schaijk, maar hoeft ’s avonds niet meer buiten te komen. “Ik reageer al heel mijn leven heftig op muggensteken. Door mijn diabetes lijkt het soms nog heftiger te zijn dan normaal.”
Flinke scheut azijn Het muggenslachtoffer experimenteert al jaren met van alles en nog wat. Uiteindelijk bleek een middel tegen dazensteken ook te werken tegen de jeuk van muggenbulten. En het is niet moeilijk om zelf te maken. “Je plakt op de muggenbult een pleister met daaronder een dik watje, doordrenkt met azijn. De jeuk is binnen een uur weg en als je het 24 uur laat zitten is de bult met 90 procent geslonken.”
Helaas zorgt azijn voor een flinke kliederboel. Volgens Dirk helpt een pleister met Nestosyl (crème ter verlichting van kleine ongelukjes of insectenbeten) ook. Pappen en nathouden, dat is het advies van Dirk.