Poepbacterie en blauwalg: in welke natuurplassen kun je niet zwemmen?
Dat is maar goed ook, want kom je in aanraking met blauwalg, dan kunnen de gevolgen erg naar zijn: irritaties aan de ogen of huid, hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen.Ook van de E-colibacterie kun je heftige buikklachten krijgen, dus beiden wil je mijden.
Poepende vogelsMaar kun je zelf ook iets doen om te voorkomen dat een plas vervuild raakt met de E-colibacterie en blauwalg? Jazeker. Bijvoorbeeld je eigen rotzooi opruimen als je ergens hebt gezwommen. Waarom dat belangrijk is, kan Philip van de Kerkhof van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant goed uitleggen. "Vogels wroeten in afval en eten etensresten op. Vervolgens poepen ze in en om het water. Dat is onwenselijk."
Een beheerder van een zwemplas moet er op toezien dat het opgeruimd blijft. De omgevingsdienst bepaalt of een plas veilig genoeg is om in te zwemmen.
'Mensen laten wel eens 'iets' lopen'Wat volgens Van de Kerkhof ook voor bacteriegroei zorgt zijn kinderen die kuilen graven langs de waterlijn. "Daar blijft vaak ondiep water in staan en dat wordt een soort snelkookpan. Bacteriën vinden dat heerlijk." Een beheerder moet ervoor zorgen dat al de kuilen weer worden gedicht.
Bij sommige natuurplassen heb je meer mensen op een klein oppervlak dan bij andere en dat veroorzaakt ook bacteriegroei. "Mensen dragen bacteriën bij zich en laten wel eens 'iets' lopen. Zeker kleine kinderen."
UitwerpselenBij hogere temperaturen groeien niet alleen bacteriën, maar gedijen ook de blauwalgen beter. "Die moeten het naast veel zon hebben van de hoeveelheid stikstof en fosfaten in het water. Dat zijn stoffen die van nature ook in uitwerpselen voorkomen", zo legt een woordvoerder van Waterschap Brabantse Delta uit.
Het waterschap doet metingen in opdracht van de provincie en de omgevingsdienst. De omgevingsdienst baseert mede op metingen van het waterschap of de waterkwaliteit van een natuurplas goed is.
Volgens het waterschap is de ene plas wat gevoeliger van zichzelf voor blauwalg dan de andere plas. "Vaak zie je ook dat als ergens een keer blauwalg is opgetreden, dat het terugkomt doordat er restjes zijn achtergebleven die bij de juiste omstandigheden weer gaan groeien."
Altijd een klein risicoHet advies van het waterschap en de omgevingsdienst is om als je in natuurwater wilt zwemmen dan altijd naar een officiële zwemplas te gaan.
"Die worden gecontroleerd en er wordt toezicht gehouden", zo zegt de woordvoerder van het waterschap. Volgens de omgevingsdienst doet een beheerder van een officiële zwemplas over het algemeen zijn uiterste best om het water schoon te houden, maar het is en blijft een natuurplas. "Niets meer en niets minder. Als je geen risico wilt nemen, kun je altijd naar een zwembad waar chloor in het water zit gaan."
Wil je gaan zwemmen in natuurwater en weten waar het veilig is? Op www.zwemwater.nl is altijd een actueel overzicht te raadplegen.