Provincie wil leegstand van boerderijen aanpakken
De bestuurders gingen onder meer langs bij Tom en Yvonne Romme van De Buitenman in Lage Mierde. Een groot deel van hun inkomsten komt uit de aspergeteelt, maar daarnaast zijn ze een recreatieve boerderij. Ze ontvangen gasten voor bijvoorbeeld een drankje, hapje of een overnachting.
Donderdag ontvingen ze provinciebestuurder Anne-Marie Spierings: "Wat ik hier vandaag leer is dat we veel meer in gesprek moeten met de ondernemers om te kijken hoe we die een oplossing kunnen bieden in plaats van alleen maar te denken vanuit de regels."
FazantenboerderijDie regels zitten nog wel eens in de weg. Dat weten ze bij Fazantenboerderij Swinkels in Elsendorp ook. De boerderij is niet rendabel genoeg voor de toekomst omdat hij te klein is. De kinderen willen het bedrijf niet overnemen, maar willen wel graag een nieuw bedrijf beginnen op die locatie. Dat bedrijf is alleen niet agrarisch en daarom moet het bestemmingsplan gewijzigd worden bij de gemeente.
"Daar zijn we al acht jaar mee bezig", vertelt Annemieke Swinkels. "Het kost heel veel kreunen want we krijgen weinig medewerking. Eerst was er te weinig geld, dan zit er weer een nieuw iemand, dan wisselt de gemeenteraad. Het is elke keer wel iets. Onze kinderen zijn zesentwintig en éénendertig. Ze moeten nu wel weten waar ze aan toe zijn, want op je vijftigste kun je geen nieuw bedrijf meer beginnen."
PilotsDe provincie is een aantal pilots gestart en daarna willen ze een nieuwe aanpak ontwikkelen. De familie Swinkels is onderdeel van één van die pilots. Ze doen mee aan het zogehete VAB, Verandering Agrarische Bestemming. Er wordt met meerdere mensen gekeken welke wegen er bewandeld kunnen worden om toe een nieuwe bestemming van boerderijen te komen.