Mestbedrijf Houbraken Bergeijk is er klaar mee: 'Slachtoffer politiek spel'
Emotioneel doen de broers Houbraken hun verhaal. Trots zijn ze op hun levenwerk, de moderne mestverwerking in het buitengebied van Bergeijk. Grote partijen mest worden omgezet in compost en water en gaan naar een klant in Frankrijk. Houbraken wil, vanwege het succes, uitbreiden maar heeft hierover een conflict met de provincie.
Vrachtwagens staan stilAls sinds begin juli rijden de vrachtwagens voor de mestverwerking niet meer. Het bedrijf ligt door het conflict stil. De honderd boeren van wie de mest in Bergeijk wordt verwerkt zijn volgens Houbraken de wanhoop nabij: "Ze weten niet waar ze met hun mest heen moeten".
Grote boosdoener is volgens de broers SP milieugedeputeerde Johan van den Hout. Die is volgens Houbraken tegen de varkensboeren: "Het is een politiek spelletje", zegt Wout Houbraken. Over Van den Hout is hij niet te spreken. Hij vraagt zich hardop af of die wel weet waar hij mee bezig is en zegt dat de provinciebestuurder e-mails niet beantwoordt.
Klaar meeDe 68-jarige Wout Houbraken heeft zich er bij neergelegd dat mogelijk de stekker uit zijn bedrijf gaat : "ik ben er klaar mee, welke uitspraak de rechter ook doet". Frans raakt geëmotioneerd als hij over de problemen van het bedrijf praat, het is zijn levenswerk.
JammerDe broers vertrouwen op steun van de gemeente Bergeijk. En die steun is er, mits het bedrijf zich aan alle regels houdt. Volgens de Bergeijkse wethouder Mathijs Kuijken zou de gemeente het erg jammer vinden wanneer Houbraken de deuren moet sluiten. “Het is een gezond bedrijf met toch zo’n dertigtal arbeidsplaatsen. Het zou erg jammer zijn als deze verloren gaan.”
Uit de praktijk blijkt ook dat de omgeving een extra mestverwerker nodig heeft, meent de wethouder. “Volgens de provincie is er voldoende capaciteit maar mensen kunnen hun mest niet in de omgeving kwijt. Daarnaast doet Houbraken meer dan mest verwerken. Er wordt namelijk ook energie uit mest gehaald, iets wat wij als gemeente alleen maar aanmoedigen.”
Sprankje hoopDe broers gooien de handdoek nog niet helemaal in de ring. Ze hopen dat de rechter een voorlopige voorziening treft, zodat ze weer snel aan de slag kunnen. Voor de 32 personeelsleden van het bedrijf is de toekomst ongewis.