Mest staat boeren tot aan de lippen, mestverwerker Houbraken krijgt adempauze

27 juli 2016 om 16:21
nl
Omdat boeren dreigen te verzuipen in de mest mag mestverwerkingsbedrijf Houbraken in Bergeijk van de rechter onder voorwaarden nog even doorgaan. De provincie had het bedrijf stilgelegd omdat het zonder vergunning de capaciteit had uitgebreid. Volgens de rechter was die actie van de provincie niet onrechtmatig maar het belang van de boeren weegt nu even zwaarder
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Het bedrijf moet wel het klantenbestand afbouwen omdat het maar 75.000 ton mest per jaar mag innemen. Dat betekent dat er dit jaar nog maar 13.000 ton mest naar Houbraken kan.
Het bedrijf heeft een vergunning voor de verwerking van mest. Omdat het aanbod snel is gegroeid werd de capaciteit uitgebreid zonder nieuwe vergunning. De gemeente Bergeijk wilde wel meewerken, maar vanuit de omgeving kwam er bezwaar tegen uitbreiding. De provincie legde het bedrijf stil.
Medewerkers dreigen werkloos te wordenDe directie spande een kort geding aan tegen die beslissing. De rechter gaf de mestverwerker een adempauze om te voorkomen dat boeren hun volle mestkelders niet meer kunnen legen. Het bedrijf kan die tijd ook gebruiken om te overleggen met de provincie.
Directeur Wout Houbraken dreigde dinsdag voor de rechter dat hij zijn mestverwerkingsbedrijf definitief zou sluiten als hij niet verder mocht. Dat zou betekenen dat ruim 30 medewerkers op straat zouden komen te staan. Ook zouden honderd boeren hun mest niet meer kwijt kunnen, want alternatieven zijn niet zo snel voorhanden.
Volgens de rechter had Houbraken niet zonder vergunning mogen uitbreiden en moet het bedrijf de risico's niet afwentelen op de provincie. Maar de provincie had het bedrijf niet zomaar mogen stilleggen. De provincie had volgens de rechter rekening moeten houden met de gevolgen voor de boeren.
Volgens Wout Habraken kan zijn bedrijf nog tot begin september voort. "We proberen nu bij de ergste nood aan te pakken. We pakken nu eerst de kelders aan die helemaal vol zitten. Ondertussen gaan we bekijken hoe het daarna verder moet", aldus Houbraken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.