Waar moet je op letten als je een pup koopt? 'Kijk niet te veel naar de prijs'
Boerlage werd ingeschakeld door Isabella (gefingeerde naam, red) voor hun hondje Rocky. Al snel bleek dat Rocky niet goed gesocialiseerd was en lichamelijke achterstand vertoonde. Het stel had daar bij aankoop niet goed op gelet. Om dergelijke situaties te voorkomen geeft Mario een aantal tips. Een handleiding voor het kopen van een hond, zogezegd.
“Je herkent een hond die niet is gesocialiseerd aan het feit dat het dier angstig is, zeer angstig kan zijn”, vertelt de hondentrainer. De hond kijkt je niet vaak of niet goed aan en doet z’n hoofd naar beneden. Vaak probeert het beestje ook weg te kruipen onder een stoel of een tafel.
Malafide hondenhandelIn 2015 berichtte Omroep Brabant over de grootschalige import van honden uit Oost-Europa. Daar worden de pups gefokt op boerderijen om daarna naar Nederland gebracht te worden. Dierenartsen waarmee toen gesproken is gaven al aan dat er veel mis is met die handel in honden. Paspoorten zijn niet in orde, hondjes zijn ziek en de omstandigheden waarin ze worden opgevoed zijn slecht.
ZIE OOK: Brabant spil in grootscheepse puppyhandel: dierenartsen spreken van maffiapraktijken
Wat is goed?Het kan ook zijn dat het niet helemaal goed gaat met een hond die wél op je af komt. “Als een hond bijvoorbeeld heel druk op je afkomt en zichzelf herhaaldelijk opdringt aan je dan moet je er vanuit gaan dat de hond vrij dominant is. Dan gaat een hond aandacht eisen.”
Een hond die vrolijk op je afkomt en aangeeft dat hij of zij aandacht wilt, daar is niets mis mee. “Maar dat moet wel met een bepaalde mate van respect”, stelt Mario. “Een hond moet respect tonen om respect te krijgen. Een hond die goed gesocialiseerd is komt vrolijk op je af, wil even snuffelen of een lik geven en gaat daarna rustig af. Het is niet de bedoeling dat de hond heel erg tegen je aan gaat duwen.”[youtube:body:https://youtu.be/Gx5sUVBZQ1A]
'Bezoek meerdere fokkers'Als je een pup wil kopen is het volgens Mario belangrijk om meerdere fokkers te bezoeken. “Maar dan heb ik het wel over fokkers, niet over handelaren. Neem vooral de tijd. Je mag rustig drie maanden uittrekken voor je een pup in huis hebt. Zo veel tijd is gewoon nodig om jezelf goed te kunnen orienteren op waar je een dier koopt en wat je precies koopt. Bij enige twijfel moet je het sowieso nooit doen.”
ZIE OOK: Beruchte hondenhandelaar uit Hapert verkoopt Hongaarse honden tegen regels in
“Als je hebt besloten dat je ergens wil gaan kijken heb je vaak een naam, een telefoonnummer, een adres. Google dat even”, adviseert Boerlage. “Dan zie je vaak heel snel met wat voor soort personen je te maken hebt. De foute jongens zijn vaak te vinden via Google.”
Kijk niet te veel naar de prijsDaarnaast waarschuwt Boerlage om niet te veel naar de prijs te kijken. “Goedkope honden worden regelmatig in slechte situaties aangeboden door handelaren. Het is ook belangrijk om te kijken naar wat je krijgt, wat de hond je later nog gaat kosten. Een hond aanschaffen is heel makkelijk; je betaalt een paar honderd euro en je hebt er al een.”
Maar er komt nog veel meer bij kijken. Baasjes in spé doen er goed aan zich stevig in te lezen. “Zorg dat je op internet veel research doet naar wat de hond kost. Daarna pas kan je bepalen of je het wel kan betalen. Da’s erg belangrijk.”
Volgens Boerlage is het geen gek idee om een begroting te maken voor je een hond koopt. “Je weet van tevoren natuurlijk niet precies wat het uiteindelijk gaat kosten qua medische kosten. Ook bij een goede fokker kan een hondje ziek worden; het is een levend iets. Maar, hou er wel rekening mee dat je een verzekering wil afsluiten en wat dat dan gaat kosten.”
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant. Bent u zelf bekend met een dergelijk verhaal en wilt u uw ervaringen delen? Dat kan door te mailen naar [email protected].