Burgemeester belooft: geen Syrische buren voor jong stel dat terreuraanslag Tunesië overleefde

5 augustus 2016 om 00:36
nl
Na een indringend, geëmotioneerd gesprek met bewoners van de Sternlaan in Vlijmen heeft burgemeester Jan Hamming besloten naast hen geen Syrische statushouders onder te brengen. Het jonge stel overleefde vorig jaar de gruwelijke aanslag op het strand in Tunesië en draagt daar nog altijd de gevolgen van.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Bij de aanslag kwamen 39 mensen om het leven, voornamelijk toeristen. De aanslag werd opgeëist door IS. Ondanks dat IS de aanslag opeiste, denkt de Tunesische overheid dat een aan Al Qaida gelieerde splintergroep achter de terroristische daad zit.
Toen bekend werd dat de door de Tunesische aanslag getraumatiseerde man en vrouw uit Vlijmen Syriërs als buren zouden krijgen, schrokken ze daar enorm van.
'Moeten we rekening mee houden'"De vader van de jonge vrouw van het stel zei eerder resoluut: "Dit gaat dus niet gebeuren. Goedschiks of kwaadschiks." Jan Hamming vindt het na het jonge stel te hebben gesproken, ook geen goed idee. "Het gaat niet goed met deze mensen. Dit zijn zulke bijzondere omstandigheden dat we er rekening mee móeten houden", aldus burgemeester Hamming.
Tijdens het gesprek werd duidelijk dat de jonge bewoners hun trauma nog niet hebben verwerkt. Burgemeester Hamming: "Voor hun verhaal en bijzondere situatie kun je alleen maar respect hebben. We gaan echter óók hulp voor hen organiseren en hopen dat we eraan kunnen bijdragen dat het beter met ze gaat."
'We hebben niets tegen Syrische vluchtelingen'Het jonge stel wil ze vanwege de aanslag die ze mee hebben gemaakt niet als buren, maar heeft in principe niets tegen Syrische vluchtelingen. "We hopen dat deze jongens en andere statushouders in onze gemeente gehuisvest worden."
De bewoners van de Sternlaan staan ondanks alles wel open voor een ontmoeting met de vier Syrische jongens. "Zij hebben hetzelfde meegemaakt als wij en misschien kunnen we elkaar helpen", vertelden ze de burgemeester tijdens het gesprek.
Huis bekladDe burgemeester benadrukt wel samen met Woonveste op zoek te gaan naar een andere woning in de gemeente om de vier jonge Syriërs te huisvesten. Het huis naast het jonge stel werd eerder uit protest tegen de komst van de Syriërs beklad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.