Rechercheurs en omstreden crimefighter moeten verklaren in geruchtmakende Van Laarhoven-zaak

15 augustus 2016 om 18:48
nl
Politiefunctionarissen die bij het onderzoek naar de veroordeelde coffeeshopbaas Johan van Laarhoven betrokken waren, moeten onder ede verklaren als getuige. Ook de omstreden officier van justitie Lucas van Delft en een voormalig liaisonofficier moeten voor de rechter verschijnen. Dat gebeurt in september en oktober, bevestigt de rechtbank in Den Haag tegenover Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

In totaal neemt de rechtbank vijf dagen de tijd om de politiemedewerkers te horen. Zo moet meer duidelijk worden over de rol die Nederland heeft gespeeld bij de vervolging van de coffeeshophouder in Thailand.
'Gevaarlijk spelletje'Van Laarhoven is vorig jaar veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, wat in de praktijk twintig jaar betekent. Hij kreeg de straf voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. Hij was oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company in Tilburg.
“Er wordt een heel gevaarlijk spelletje met zijn gezondheid gespeeld. De Nederlandse ambassade weigert consequent enige hulp in deze zaak”, meldt Frans van Laarhoven. “Het hele verhaal stinkt aan alle kanten. Daarom heeft de rechter besloten om alle betrokkenen agenten onder ede te horen.”
ZIE OOK: ‘Johan van Laarhoven terughalen uit Thailand', Kamerleden op de bres voor oud-coffeeshophouder
'Het gaat slecht met Johan'Inmiddels hebben zes politieke partijen in de Tweede Kamer het kabinet gevraagd in actie te komen voor Johan van Laarhoven. Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp zit de coffeeshopbaas onder erbarmelijke omstandigheden vast in Thailand. Ze vindt dat Van Laarhoven op korte termijn naar Nederland moet terugkomen.
Dit beaamt Frans van Laarhoven. “Met Johan gaat het erg slecht. Hij weegt nog maar tachtig kilo en valt maandelijks af. Wij als familie vrezen dat als hij niet heel snel helpt krijgt, het snel over is.”
ZIE OOK: Broer Johan van Laarhoven reageert geschokt op veroordeling: ‘Dit is de doodstraf’
BriefAdvocaat Sydney Smeets is nog altijd bezig om zijn cliënt zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen. “Het is volstrekt onbegrijpelijk hoe het kan dat hij in Nederland op een nette manier zijn geld heeft verdiend en belasting heeft betaald, om vervolgens in Thailand veroordeeld te worden wegens witwassen'', zei de raadsman eerder.
De advocaten wijzen erop dat in juli 2014 een brief is geschreven aan de Thaise autoriteiten met het verzoek een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven te beginnen. Ook heeft de Thaise ambassade in Nederland volgens de advocaten bevestigd dat de aanhouding van Van Laarhoven gebeurde op verzoek van Nederland.
ZIE OOK: 'Onze kinderen weten niet dat papa en mama in een Thaise cel zitten', brieven uit de hel van Bangkok
ZittingenDe eerste zitting dient op 5 september. Daarna zijn er nog zittingen op 7 en 12 september en op 10 en 19 oktober.[YouTube:body:https://youtu.be/8FyJLrNNF6Q]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.