Proef aanpak schoolverzuim West-Brabant krijgt landelijk vervolg
Volgens de GGD is het ziekteverzuim door deze aanpak op die scholen gehalveerd. De proef werd gedaan onder 500 leerlingen op zeven VMBO-scholen in West-Brabant onder de naam Medische Advisering Ziekgemelde Leerling, kortweg M@zl.
Achterliggende oorzaakVolgens GGD-jeugdarts Yvonne Vanneste, die M@zl bedacht, zitten er vaak andere oorzaken achter ziekteverzuim van leerlingen. Het kan dan gaan om problemen thuis of psychische problemen. "Door vroegtijdig in gesprek te gaan met deze jongeren en hen in beeld te houden pakken we de oorzaken van ziekteverzuim effectief aan", aldus Vanneste.
Volgde de jeugdarts was er tot voor kort weinig aandacht in de landelijke politiek voor ziekteverzuim op scholen: "Ziek is ziek, dachten de beleidsmakers. Met dit wetenschappelijk onderzoek hebben we de omvang van dit probleem gedefinieerd".
Geld nodigVoor de landelijke invoering van M@zl is geld nodig en het is nog onduidelijk wie hiervoor de portemonnee gaat trekken. Vanneste: "Het kan komen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Maar ook een Vereniging van Nederlandse Gemeenten zou kunnen bijdragen omdat gemeenten vaak de gevolgen moeten opvangen van kinderen die vroegtijdig van school worden gestuurd".