'Brabander rookt bijna zes sigaretten per dag door ongezonde lucht'

17 augustus 2016 om 13:58
nl
Niet roken en toch de afvalstoffen van bijna een half pakje sigaretten binnenkrijgen. Het klinkt misschien als een fabeltje, maar volgens de onderzoekers van Milieudefensie is het echt waar. Ook wij Brabanders ontkomen er met bijna zes sigaretten per dag niet aan. Wie overweegt om voortaan binnen te blijven, kan misschien beter verhuizen naar Steenbergen.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

Uit het wetenschappelijke onderzoek is namelijk gebleken dat de inwoners van Steenbergen 'maar' 4,8 sigaretten per dag meeroken. Daarmee is het de gezondste plek van onze provincie.
Wie zich niet wil laten opsluiten in een porseleinen kastje kan overgeins ook nog overwegen om een switch te maken naar Cranendonck (4,9) of Baarle-Nassau (5,0).
Ongezonde lucht versus meeroken Voor de berekening gebruikte Milieudefensie gegevens over de luchtkwaliteit van 393 Nederlandse gemeenten. Met een wetenschappelijk model werden de gezondheidseffecten van het inademen van ongezonde lucht vergeleken met die van meeroken.
Volgens Bram van Liere, bioloog bij Milieudefensie, komt het meeroken van sigaretten steeds minder voor door het rookverbod in openbare gelegenheden. "Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto's, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten", aldus Van Liere.
Best en Veghel in Brabantse top vijfHier in Brabant circuleert de meeste vervuilde lucht vooral rondom Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Op plek vier en vijf volgen Best en Veghel. Bekijk hier hoe hoeveel sigaretten je meerookt in jouw gemeente:
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/57b437357947a]
Rotterdam meerookhoofdstad van NederlandGelukkig kan het nog altijd slechter. De 'Meerookhoofdstad' van Nederland ligt namelijk niet hier, maar in Zuid-Holland; Rotterdammers roken per dag bijna zeven sigaretten mee. Friesland is het schoonst, daar rookt men 'slechts' 3,6 sigaretten mee.
Milieudefensie gebruikte voor de vergelijking tussen luchtvervuiling en meeroken een wetenschappelijke rekenmethode die ontwikkeld is door wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit Utrecht. De gegevens over de gemeentelijke luchtkwaliteit komen van het RIVM.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.