Dubbele moordzaak in Hooge Zwaluwe: wie is wie?
Bij de wilde schietpartij in het vakantiehuisje werden Brian Dalfour, toenmalig voorman van motorclub No Surrender, en Muljaim Nadzak uit Macedonië op brute wijze vermoord. Dat gebeurde na een ripdeal, waarbij criminelen geld of drugs van elkaar proberen te stelen.
Justitie gaat ervan uit dat de twee Nederlanders zijn doodgeschoten door vijf Antwerpse drugscriminelen die vijftien kilo cocaïne van hen wilden kopen. Daarmee was een bedrag van 390.000 euro gemoeid. Het geld is na de schietpartij nooit meer teruggevonden.
Het Nederlandse kamp
Brian DalfourDe 47-jarige Dalfour was een beruchte beroepscrimineel en de laatste jaren voorzitter van de snelgroeiende, Amsterdamse chapter van motorclub No Surrender. Daarvoor was hij enkele jaren actief bij de Tilburgse afdeling van No Surrender.
Dalfour werd meerdere keren met leden en bekende criminelen uit het Amsterdamse circuit opgepakt voor diverse (gewelds)misdrijven. Zo werd hij in de jaren negentig aangehouden en veroordeeld voor doodslag tijdens een uit de hand gelopen ripdeal. De No Surrender-leider trok in het verleden onder meer op met beroepscrimineel Gwenette Martha, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de fatale schietpartij in de Staatsliedenbuurt.
Muljaim NadzakMuljaim Nadzak stond te boek als een van de meest gevreesde en beruchte rippers van Amsterdam. De in Macedonië geboren crimineel stond in 2013 op de Nationale Opsporingslijst wegens betrokkenheid bij de moord op de Friese wiethandelaar Henk Eker.
De 34-jarige beroepscrimineel werd na een klopjacht aangehouden, maar later vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De politie ging ervan uit dat Nadzak bij Eker een partij wiet had willen kopen met vals geld. Nadzak was een tijd lang portier van de voormalige coffeeshop La Rocca in Amsterdam. Daar zou hij zijn eerste contacten hebben gelegd.
Roy O.Roy O. uit Breda trad op als bemiddelaar tussen Brian Dalfour en de Belgische criminele bende. Hij bracht de partijen samen om tot een overeenkomst te komen: 15 kilo cocaïne voor 390.000 euro.
De 46-jarige O. staat in geboorteplaats Rotterdam te boek als drugscrimineel. O. werd na de schietpartij in het vakantiehuisje met een schotwond gevonden bij een huis aan de Merodelaan in Breda en later door de politie als verdachte voor de dubbele moord opgepakt. "Ik lijk wel een kleiduif, iedereen om mij heen schiet me lek. Ik hoor allerlei onjuiste scenario's en ik krijg steeds de schuld”, zei hij tijdens een zitting.”[YouTube:https://youtu.be/sJafHnO-wkc]
Het Belgische kamp
Samir T.De 39-jarige Samir T. is al zeker vijftien jaar actief in het internationale drugscircuit. De drugshandelaar uit het Belgische Deurne werd in 2002 en 2005 door rechtbanken in Hasselt en Antwerpen veroordeeld tot enkele jaren celstraf en een flinke geldboete voor zijn betrokkenheid bij grote drugsdeals en drugsmisdrijven in België.
Tijdens de schietpartij werd Samir T. geraakt door een kogel, afgevuurd door Nadzak of Dalfour. Het slachtoffer werd kort daarna door zijn criminele vrienden gedropt op de stoep van het Amphia Ziekenhuis in Oosterhout. Enkele dagen later werd hij in een beveiligd ziekenhuis opgepakt als verdachte. Justitie denkt dat hij de fatale schoten heeft gelost.
Galid T.De 39-jarige Galid T. is de broer van hoofdverdachte Samir T. Hij vluchtte tijdens de schietpartij met een schotwond uit de recreatiewoning. Galid T. liet zijn broer voor dood achter, omdat hij dacht dat die de ripdeal niet had overleefd. Hij wordt verdacht van 'moord in vereniging' en poging tot doodslag.
Youssef C.De Antwerpse crimineel Youssef C. was ruim een half jaar op de vlucht voor de autoriteiten. Hij dook onder in België, maar werd vlak voor zijn arrestatie nog in Breda en omgeving gezien. Hij zegt dat hij niets te maken heeft met de moord op Brian Dalfour en Muljaim Nadzak.
Zijn uitlevering naar Nederland liep vertraging op, omdat hij weigerde uit de cel te komen. C. ontkent dat hij tijdens het bloedbad in het huisje was. Een dag eerder is hij er wel geweest.
Michel H. en Mohammed L.Tijdens de afspraak in het vakantiehuisje zouden de Belgen zijn overvallen door Nederlanders die verkleed waren als politieagent. De nepagenten zouden hen vast hebben gebonden met tie-wraps en hebben bedreigd met vuurwapens.
“Mijn cliënten moest vechten voor hun leven”, zei advocaat Guy Weski over verdachten Michel H. en Mohammed L. Sindsdien zouden ze in doodsangst leven en vrezen voor wraakacties. “Ik heb geen idee wie heeft geschoten, dat heb ik niet gezien”, zei Michel H. in een eerdere zaak.
“Ik heb in het huisje alles gegeven: ik heb gevochten, met meubilair gegooid, alles. Maar ik heb niet geschoten. Brian en Muljaim leefden nog toen wij ontsnapten.”[YouTube:https://youtu.be/SI6SbtBJ5qA]