Hoe voorkom je dat jouw konijn het dodelijke virus RHD2 krijgt?

18 augustus 2016 om 22:27
nl
Een ziek konijn dat het dodelijke virus RHD2 heeft opgelopen, kan niet meer worden behandeld. Voorkomen is in dit geval dus helemaal beter dan genezen. Met deze vijf tips maak je de kans op besmetting aanzienlijk kleiner.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

Ook in Brabant is het konijnenvirus inmiddels opgedoken, bijvoorbeeld bij Tinus in 't Groen uit Kaatsheuvel. Zijn konijnenhokken staan leeg nadat zijn dieren het virus onder de leden hadden. Het virus voorkomen is lastig, maar niet helemaal onmogelijk. Vijf tips:
- Geen vers grasDe Universiteit Utrecht adviseert konijnenbezitters om geen vers gras of groente uit de moestuin te voeren. Daar kunnen bijvoorbeeld virusverwekkers op zijn beland.
- Let op hygiëneContact tussen jouw konijn en wilde konijnen kun je beter vermijden. Houd je konijn bijvoorbeeld binnen, zodat de kans op besmetting verkleind wordt. Wie het konijn wil aaien, doet er goed aan vooraf en achter zijn handen te wassen met water en zeep.
- Roei insecten uitHet dodelijke virus wordt niet alleen verspreid door konijnen zelf. Ook insecten dragen er hun steentje aan bij. Dus heb je last van veel insecten thuis, roei de plaag dan uit zodat het virus niet verder wordt verspreid. Een onschuldig insect kan het virus overdragen op konijnen.
- Vermijd de veldjesKonijnenveldjes zijn een ideale plek voor een konijn om zich uit te leven. Maar het is ook een mogelijk broeinest van virusverwekkers. Vermijd de konijnenveldjes daarom voorlopig en probeer er thuis wat van te maken.
- Voorkom besmetting van andere konijnenIs je konijn onverhoopt toch overleden? Laat een dierenarts dan onderzoek doen naar de doodsoorzaak. Het is belangrijk om te registreren op welke plekken het RHD2-virus voorkomt en verdere besmetting te voorkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.