Derby's in Jupiler League sterven langzame dood, kan speciale Brabant Cup uitkomst bieden?
Vrijdagavond 12 augustus: FC Oss speelt thuis tegen Helmond Sport. Volgens de thuisclub zitten er 1900 man op de tribune. Het zou kunnen, maar het is nattevingerwerk. De ongeveer 75 bezoekende fans uit Helmond proberen het nog wel met een trommel en wat gezang, maar de sfeer komt er echt niet in.
Herrie en kabaalUit niets blijkt dat er op deze avond in Oss een Brabantse derby gespeeld wordt op leven en dood. FC Oss-Helmond Sport is helaas niets bijzonders meer en kan ingeruild worden voor welke wedstrijd dan ook. Nou ja, behalve dan die tegen FC Den Bosch, die leeft nog enigzins. En duels tegen de grootste club uit de Jupiler League, NAC Breda, dat trekt altijd volk.
De wat oudere toeschouwers weten het, de Brabantse derby sterft een langzame dood. "Ik heb het idee dat de animo wat verflauwt", zegt een supporter die al jaren bij FC Oss komt. "Vroeger was dat wel anders, dan ging het er op. Dat was een samenspel tussen de supporters en de veldspelers. Jammer, want een beetje herrie en kabaal mag wel."
'Minder regionaal, minder Brabants'Het regionale tintje van een wedstrijd doet de voetbalharten niet sneller meer kloppen, erkent ook Peter Bijvelds, directeur van FC Oss. "Ik denk dat het derbygevoel afneemt", zo zegt hij. "Dat heeft te maken met de globalisering van het voetbal."
"Het is minder regionaal, het is minder Brabants. Men heeft niet zoveel meer met buren die tegen elkaar spelen zoals vroeger, daar moeten we eerlijk over zijn. Het is misschien wel onomkeerbaar", aldus Bijvelds.
Idols is al een concurrentDe clubs uit de Jupiler League, met wederom NAC als positieve uitzondering, moeten sowieso alles uit de kast trekken om een respectabel aantal toeschouwers te blijven trekken. De finale van Idols op vrijdagavond is voor de meesten al een grote concurrent.
Bij RKC Waalwijk pakken ze het tegenwoordig dan ook heel anders aan. In de hoop meer toeschouwers naar het stadion te lokken, zijn de thuiswedstrijden voorzien van een speciaal thema. Afgelopen vrijdag was het 'Summer Party' bij de Brabantse wedstrijd tussen RKC en FC Eindhoven.
Voorafgaand aan het duel konden de sponsors barbecueën naast het speelveld, werden er tropische cocktaisl gemaakt en konden de fans limbo dansen. "Door meer dan alleen het voetbal te organiseren, kun je de kaartverkoop een impuls geven", zegt directeur Remco Overiser. "Het is meer een avondje uit en dat lijkt te werken."
Meer belevingMaar er moet meer gebeuren om de Brabantse derby weer op de kaart te zetten. Vorig seizen was er een goed initiatief van RKC en FC Oss. Beide clubs lieten elkaars meereizende fans gratis naar binnen. Dat gaat dit seizoen waarschijnlijk weer gebeuren.
"Uiteindelijk hadden we daar op een maandagavond ruim 300 supporters bij ons", zegt directuer Oversier van RKC over de actie. "Dan creëer je ook wat meer beleving rondom de wedstrijd en dat is goed voor de supporters."
Brabant CupAls het aan Remco Oversier ligt, maar ook aan FC Oss-directeur Peter Bijvelds, gaan de clubs samen rond de tafel om het Brabantse gevoel terug te krijgen bij de derby's. Oversier heeft al een idee.
"Mischien zou het wel tof zijn om een soort Brabant Cup op te zetten waarbij je alle resultaten die je tegen elkaar haalt mee gaat wegen. Je zet er dus een aparte prijs op waardoor het ook voor de supporters wat meer belang gaat krijgen", aldus Oversier.