Camera's in hoogspanningsmasten succesvol in strijd tegen koperdieven
"Waar camera's hangen, neemt het aantal pogingen en inbraken af", zo zegt een woordvoerder van Tennet. De stroomleverancier hing de eerste camera's in Brabant op in 2014. Sindsdien zijn er een hoop bij gekomen. Toch hangen niet overal camera's.
Zichtbaar of verdekt opgesteld"Daarvoor zijn er veel te veel hoogspanningsmasten in Nederland. We kiezen plekken uit waar veel diefstallen zijn. Sommige camera's zijn expres heel zichtbaar. Andere camera's zijn juist verdekt opgesteld." Tennet toetst dus verschillende tactieken.
Als een medewerker van het controlecentrum die de camerabeelden in de gaten houdt koperdieven betrapt, zoekt het centrum meteen contact met de politie die direct mee kan kijken met de beelden. "Dan moet het heel snel gaan, mensen zijn als een speer weer weg en zo de grens over."
[Youtube:https://youtu.be/l20zJoIEvUs]
150.000 voltGelukkig komt Tennet weinig gewonde criminelen tegen in het veld. Dat wil niet zeggen dat er geen risico is op ongelukken. "Als het misgaat met hoogspanning heb je het over 150.000 volt of meer. Dan gaat het goed mis."
Naast het gevaar voor koperdieven zelf, brengen ze ook medewerkers van Tennet en mensen die voor de stroomleverancier aan het werk zijn bij hoogspanningsmasten in gevaar. "Het gaat vaak om koperen beveiligingslijnen die ze beschadigen of stelen. Als die er niet meer op zitten, is er een risico voor onze mensen als ze aan het werk gaan bij een hoogspanningsmast. Daarom checken we altijd alles voordat we aan de slag gaan", aldus de woordvoerder van Tennet.