NAC-fans boos: 'Verplichte busreizen zijn onnodig en illegaal'

25 augustus 2016 om 19:51
nl
De supporters van voetbalclub NAC zijn het hartstikke beu, steeds maar weer worden zij verplicht om collectief met de bus naar uitwedstrijden te gaan. De burgemeesters van de speelsteden in de Jupiler League leggen die maatregel aan de NAC-fans op omdat ze bang zijn voor mogelijk wangedrag. Volledig onterecht, zegt de Clubraad van NAC, en bovendien ook nog eens illegaal. Samen met Fanzine De Rat hebben zij de zaak onderzocht: "Het is broddelwerk".
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

De fans van NAC Breda mogen bijna nooit met eigen vervoer naar uitwedstrijden, ze worden uit veiligheidsoverwegingen verplicht om met de zogernaamde buscombi te gaan. De verplichte busreis wordt opgelegd door de burgemeester van de stad waar NAC te gast is. Die heeft, als het goed is, door de politie een risicoanalyse laten uitvoeren. En daar gaat het volgens de NAC-aanhangers mis.
Leugens en verzinsels"Het is eigenlijk een hoop broddelwerk", zegt Marcel van Es van Fanzine De Rat. "Er zit geen structuur in en hangt aan elkaar met leugens en verzinsels. Ze gebruiken oude informatie of helemaal geen informatie. Het is een heus prutswerk."
Eigen onderzoekHet ongenoegen bij de fans ontstond vorig seizoen al. NAC degradeerde naar de Jupiler League wat bij de burgemeesters waarschijnlijk knikkende knieën teweegbracht. Te pas en te onpas werd er namelijk een verplichte buscombi opgelegd.
De Clubraad trok daarom aan de bel en stuurde samen met de directie van NAC een brandbrief naar alle burgemeesters van de speelsteden. Daarin stond het verzoek om een eerlijkere afweging van het risico te maken. Het leverde niet het gewenste resultaat op. Volgens de Bredase fans bleven de burgemeesters smoesjes verzinnen om de uitsupporters alleen via groepsvervoer te ontvangen.
Ten einde raad begon de Clubraad in samenwerking met Fanzine de Rat maar een eigen onderzoek om de burgemeesters met de neus op de feiten te drukken. De supporters sommeerden daarom alle zeventien gemeenten en politiekorpsen om op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) openheid van zaken te geven. Het resultaat is volgens de Clubraad ontluisterend.
Illegaal?"We zijn heel erg geschrokken", zegt Sander Rademaker, voorzitter van Clubraad van NAC. "Het blijkt erger te zijn dan we hadden verwacht. Bij maar zes van de zeventien gevallen bleek er een gedegen risicoanalyse op basis van feiten aanwezig. Of ze dan illegaal bezig zijn? Ze houden zich feitelijk niet aan de juridische kaders die gesteld zijn, dus zo kan je het wel stellen."
"Die burgemeesters houden zich niet aan de regels en daarom wordt het tijd dat iedereen eens goed wakker wordt", zegt Van Es van Fanzine De Rat."De landelijke politiek zou dit ook eens moeten opakken. Het kan eigenlijk niet wat hier gebeurt."
VoorbeeldenVan Es en Rademaker hebben behoorlijk wat voorbeelden waaruit blijkt dat de lokale overheden de regels niet toepassen of aan de laars lappen. Bijvoorbeeld in Den Bosch. Dit kwam naar boven uit de stukken van het WOB-onderzoek: "Er is geen risicoanalyse opgesteld tot voormelde wedstrijd. Ik kan u in dit kader dan ook geen relevante documenten verstrekken." De NAC-fans moesten vervolgens met een buscombi naar FC Den Bosch.
In Maastricht maakten ze het ook bont, vertelt Marcel van Es. "Bij MVV werd de middenstip weggehaald en de politie beschuldigde de NAC-supporters daarvan. De gemeente vroeg vervolgens op basis waarvan de verdenking dan was. Op basis van geruchten was het antwoord. Maar wij hadden er helemaal niets mee te maken. Op basis daarvan werd wel de combiregeling aan ons opgelegd. Dat is echt idioot."
De Limburgse stad Sittard spant misschien nog wel de kroon. Het volgende valt te lezen over de opgelegde combi in de opgevraagde stukken: "Er valt nog weinig te zeggen of er eventueel een vechtpartij zal plaatsvinden. Men wil het zekere voor het onzekere nemen."
'Geen op hol geslagen horde supporters'"Ze zijn allemaal heel erg bang voor de NAC-supporters", stelt Marcel van Es. "Ze denken dat wij een op hol geslagen horde supporters zijn die alles afbreken. Maar dat is niet zo!"
Sander Rademaker voegt hier nog aan toe: "We hebben nagenoeg geen incidenten gehad en als er wel iets gebeurt, moet er een dadergerichte aanpak zijn. Het moet niet zo zijn dat de goeden elke keer onder de kwaden lijden."
Kort gedingHet doel van het onderzoek is dat er een dialoog komt met de burgemeesters en dat de fans nauwer betrokken worden bij de besluitvorming. Er moet echter wel resultaat komen, want beide heren zijn het ook goed beu. "We moeten anders maar eens kijken wat er mogelijk is als een burgemeester weer geen enkele grond heeft voor een combi. Misschien maar eens een kort geding aanspannen", aldus Marcel van Es.
NAC steunt eigen fans en wil schijnzekerheid doorbrekenVoetbalclub NAC stelt zich in de hele affaire vierkant op achter de eigen supporters. Ook directeur Justin Goetzee wil minder verplichte combi's voor de NAC-fans. "Wij werken hier volop aan mee en vinden dat een positieve ontwikkeling."
"Als je een buscombi organiseert, scheelt dat waarschijnlijk enorm in de politie-inzet en denkt men dat je daarmee alle risico's verkleint. In de praktijk is dat natuurlijk niet zo. Onze supporters zijn namelijk dermate creatief dat ze dan op de thuisvakken te vinden zijn. Het is schijnzekerheid en die trend moeten we doorbreken."




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.