Video

Winnaar Brabantsedag 2016 is 'De Watersnoodramp van Nieuwkuijk' van Bloed Zweet en Tranen

28 augustus 2016 om 22:32
nl
'De Watersnoodramp van Nieuwkuijk' van bouwgroep Bloed Zweet en Tranen heeft zondag de 59e Brabantsedag in Heeze gewonnen.
Geschreven door

"Op 30 december 1880 stort het ijskoude water van de maas zich op Nieuwkuijk, waar het water tot 3 meter stijgt. Mensen worden massaal geëvacueerd. Bloed, Zweet& Tranen wist rond deze gebeurtenis kundig de spanning op te bouwen. Het levensechte acteerwerk nam het publiek mee in de angst voor het naderende water", aldus het juryrapport.
De overige prijzen gingen naar:

  • 2: Opening 't Halve Zolenlijntje - Vriendenkring Ietskes Schif. "Humor stond centraal. Tot in detail uitgebeeld", aldus de jury.
  • 3: De Tilburgse textielindustrieel Jos Bogaers rijdt de eerste auto in Nederland - Vriendenkring Hopeloos. "Op een kleurrijke manier in beeld gebracht", schrijft de jury.  
  • 4: Wat een verjaardag! - Vriendenkring De Rijten
  • 5: Opening vluchtoord Uden - De Lambrekvrienden
  • 6: Sportwereld presenteert: De Ronde van Vlaanderen - Vriendenkring De Rooie Hoek
  • 7: De dag des oordeels - Vriendenkring Haisjô
  • 8: Start aanleg Zuid-Willemsvaart, door te dalen zullen we stijgen - Vriendenkring Schenkels
  • 9: 100 zalmen en één steur - Bouwerij Skôn
  • 10: Hollanders leggen de Bossche moerasdraak droog - De oude ambachten
  • 11-16: De aftocht van het Spaanse Garnizoen uit 's-Hertogenbosch - Vriendenkring Snoeyen
  • 11-16: Heeze als huwelijksgeschenk - Vriendenkring De Laarstukken
  • 11-16: De boerenkrijg - Vriendenkring Van Gaal
  • 11-16: Op weg naar de definitieve afschaffing kinderarbeid - Ge wit 't oit noit nie
  • 11-16: De ramp van Köntich - Het zij zo
  • 11-16: Baekelands Bakeliet: kunststof verovert de wereld - Vriendenkring Kapelstraat


In de categorie artistiek-technische uitvoering won '100 Zalmen en één Steur' van Bouwerij Skôn.
De beste bij theatrale en muzikale kwaliteit was volgens de jury 'Het Halve Zolenlijntje' van Vriendenkring Ietskes Schif.
De jury vond dat het thema 'Wat een dag!' het best werd uitgedragen door 'De Tilburgse textielindustrieel Jos Bogaers rijdt de eerste auto in Nederland' van Vriendenkring Hopeloos.
Er waren eervolle vermeldingen voor de Halvezolenfanfare, het meisje dat op het dak zat bij 'De Watersnoodramp van Nieuwkuijk' van Bloed, Zweet en Tranen en Koning Willem II van Vriendenkring De Rijten.
De persprijs ging naar 'Opening vluchtoord Uden' van de Lambrekvrienden, vanwege de 'gelaagdheid' en de 'originele invulling'.
De prijs van winkeliersvereniging HWV was voor 'De watersnoodramp van Nieuwkuijk' van Bloed Zweet en Tranen.
SpektakelDe Brabantsedag was een enorm cultureel-historisch spektakel dat Heeze een week in zijn ban hield. Tijdens de optocht zagen we - ja, wat was er eigenlijk niet te zien? Tweeduizend acteurs en bouwers haalden alles uit de kast met als leidend thema ‘Wat een dag!’. Kernboodschap: verbeeld een belangrijke dag in de geschiedenis van Hertogdom Brabant. Dat lukte, en hoe!
Zo kwam het dat we een inkijkje kregen in de Dag des Oordeels. Vijfhonderd jaar geleden gaf de Spaanse koning Jeroen Bosch de opdracht om ‘zijn’ Dag des Oordeels te schilderen. Hoe zou die er nu uit hebben gezien? Vast ongeveer zoals we het zagen in de optocht.
Maar we zagen ook de slag om de moerasdraak Den Bosch. De Hollanders vonden een techniek om dat moeras droog te leggen, zodat ze de stad op de Spanjaarden konden heroveren. Dat lukte, en iets later zagen we hoe het Spaanse garnizoen met de staart tussen de benen de stad moest verlaten. Den Bosch capituleert.
Eind 1798 kwamen de boeren in de Zuidelijke Nederlanden in opstand tegen hun overheersers, de Fransen. De boeren grepen knuppels, rieken en spades om de strijd aan te gaan. Hoewel de aanvallen vaak vruchteloos waren, werd hier het zaadje gelegd voor de uiteindelijke onafhankelijkheid en het ontstaan van Vlaanderen.
We zagen de Zuid-Willemsvaart aangelegd worden. Hoewel niet iedereen de meerwaarde van kanalen inzag, drukte Willem van Oranje toch zijn zin door. Pas na voltooiing zag men hoe iedereen daarvan kon profiteren. Zondag profiteerde het publiek van de Brabantsedag.
De bekende rellen van Brussel werden gevierd. Het was de verjaardag van koning Willem I, maar het werd de geboorte van een revolutie, een staat. Bezoekers van de opera in Brussel begonnen hier de strijd tegen het Hollands georienteerde beleid van de koning. Belgie werd onafhankelijk.
Terugkijken?Alles wat er tijdens de uren durende optocht gebeurde hier beschrijven is onmogelijk. Wil je dat nou toch allemaal zien, dat kan het vanaf zondagavond hier teruggekeken worden. Daarnaast brengen we hier de Brabantsedag in beeld in video en foto.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.