Zeldzaam Landvarken iets minder zeldzaam; twintig biggetjes geboren in Gemert
Dat is goed nieuws, want het landvarken wordt met uitsterven bedreigd. Een groep fanatieke fokkers probeert het ras in stand te houden. Dat is gelukt met het allerlaatste restje sperma van de Stichting Zeldzame Huisdieren.
LEES OOK: Laatste restje sperma zorgt voor zwangerschap zeldzaam varken in Gemert
Sterk rasEr waren nog maar drie mannelijke landvarkens. De stichting heeft een kleine voorraad sperma van de dieren en zet die voorraad via een zorgvuldig plan in. Het zeldzame varken betekende ooit veel voor de provincie Noord-Brabant.
De dieren werden vroeger gevoerd met keukenafval en etensresten. In de herfst kon er dan geslacht worden en zo had men genoeg voedsel om de winter door te komen. Het dier produceert flink wat spek en goede hamlappen. Nadat boeren het ras begonnen te kruisen met allerlei andere varkensrassen raakte het Landvarken met uitsterven bedreigd.
Het landvarken is te herkennen aan de hangende oren. Het scharrelde ooit huis-aan-huis in de achtertuinen. Het is een sterk ras dat meestal een flink koppel gezonde biggen voortbrengt. De zeugen gedragen zich als een zorgzame moeder voor hun biggen.
Twintig stuks is net te veelHet is geen zeldzaamheid dat een zeug twintig biggen baart, maar de zeug heeft wel maar dertien of veertien goede tepels waaruit de biggen kunnen drinken. Een zeugenhouder uit Gemert heeft de acht overgebleven biggetjes ondergebracht bij een zeug van hem, die maar vier biggetjes heeft.