CDA, PVV en SP willen debat over misstanden De Woenselse Poort: ‘We maken ons ernstig zorgen’

1 september 2016 om 20:50
nl
De politiek heeft met grote verbazing kennisgenomen van het nieuws over de onveilige en gevaarlijke toestanden bij De Woenselse Poort. De PVV, SP en CDA eisen dat de problemen snel worden aangepakt en willen in debat om met de staatssecretaris. “Ik maak me heel erg zorgen om deze kliniek. We moeten nu echt stevig aan de bel trekken”, zegt Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA).
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Donderdag werd duidelijk dat De Woenselse Poort niet alleen een veiligheidslek heeft, maar ook kampt met een angstcultuur en een gezagscrisis. Cliënten voelen zich niet veilig omdat veel tbs’ers er de dienst uitmaken en dealtjes sluiten met begeleiders. Bovendien worden klokkenluiders tegengewerkt en bestraft voor het lekken van informatie.
Bekijk onze speciale themapagina over De Woenselse Poort met verhalen van (ex-)cliënten, advocaten en meer
'We moeten niet wegkijken'Naar aanleiding van eerdere problemen heeft het CDA al aandacht gevraagd voor de Eindhovense kliniek. “Maar het moment is aangebroken om integraal en uitvoerig naar deze kliniek te kijken. We hebben het hier over mensen die het leven hebben gelaten en waar nabestaanden alarm over hebben geslagen. Het is belangrijk om niet weg te kijken. De staatssecretaris moet het heft in handen nemen.”
Inmiddels hebben meerdere cliënten en medewerkers van De Woenselse Poort het CDA benaderd met dezelfde zorgwekkende signalen. “Al deze serieuze kritiekpunten moeten echt heel snel worden opgepakt”, vindt Van Toorenburg. Daar is Lilian Helder (PVV) het volkomen mee eens. “Helaas herken ik veel van de problematiek. Deze sleept zich al jaren voort. Ik vraag al heel lang aan de voormalige en de huidige staatssecretaris om maatregelen.”
ZIE OOK: Lid cliëntenraad De Woenselse Poort: 'Kritiek op het beleid mag je niet geven'
'Onveilig en onwenselijk'In de loop der jaren is er volgens Helder weinig tot niets veranderd. “Integendeel zelfs. Het is de hoogste tijd voor concrete maatregelen, zodat de onveilige en zeer onwenselijke situatie in de Woenselse Poort per direct wordt beëindigd”, spreekt ze felle taal. Helder geeft aan dat een behandeling van een individuele patiënt de maatschappij meer dan vijfhonderd euro per dag kost.
“Veiligheid mag geen prijs hebben, maar het moet dan natuurlijk wel het beoogde resultaat opleveren voor alle betrokkenen: samenleving, medewerkers kliniek en tbs'ers.” Kamerlid Nine Kooiman (SP) zegt zich zorgen te maken om het welzijn van de medewerkers. “Het mag en kan niet zo zijn dat zij onder deze omstandigheden moeten werken met deze complexe doelgroep. Ik ben heel benieuwd wat de staatssecretaris hierop te zeggen heeft.”
ZIE OOK: Cliënt Vincent: 'De Woenselse Poort is drugsparadijs op aarde'
'Zeer zorgelijk'Foort van Oosten (VVD) noemt de signalen over onveiligheid en een gezagscrisis ‘zeer zorgelijk’. “Het is goed dat de IGZ met een uitvoerig onderzoek bezig is”, zegt de politicus. “We gaan dan ook naar aanleiding van deze berichten graag met de staatssecretaris in gesprek over de kliniek.”
Volgens Harm Brouwer (PvdA) worden er in de verhalen ‘ernstige misstanden’ aan de kaak gesteld. “Ik zal de staatssecretaris als opdrachtgever van tbs vragen om zijn reactie op deze beweringen en wat hij hier mee van plan is te gaan doen.”
Liesbeth van Tongeren van GroenLinks noemt de signalen eveneens ‘zorgwekkend’, maar kan verder inhoudelijk niet reageren op de kwestie.
Heeft u ervaringen met De Woenselse Poort die u met Omroep Brabant wilt delen? Stuur dan een e-mail naar [email protected].
Later vandaag en vrijdag en meer verhalen over De Woenselse Poort. Op Omroep Brabant televisie besteden we om 12.30 en 18.30 uur aandacht aan verhalen van betrokkenen. Na 18.30 uur worden de uitzendingen elk uur herhaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.