Worden woonwagenbewoners gediscrimineerd? Onderzoek in Eindhoven en Oss
Dat college heeft geen wettelijke of juridische status, dus gemeenten kunnen die uitspraak voor kennisgeving aannemen. De Nationale Ombudsman wordt meer gewicht toegekend.
In het Eindhovense geval wil een vrouw op het kamp aan de Heezerweg blijven waar ze bij iemand in woonde die is vertrokken. Maar omdat de gemeente op dat kamp geen vrijgekomen standplaatsen meer verhuurt kan de vrouw daar niet wonen.
De vrouw staat nu op een wachtlijst omdat er ergens anders niet direct een wagen beschikbaar is. Het kan tientallen jaren duren voordat ze aan de beurt is.Volgens het College voor de Rechten van de Mens had de gemeente voor meer standplaatsen moeten zorgen. Nu dat niet zo is wordt de vrouw volgens het College gediscrimineerd ten opzichte van burgers voor wie in vergelijkbare gevallen veel sneller een sociale huurwoning beschikbaar is.
UitsterfbeleidDe Nationale Ombudsman gaat onderzoeken of gemeenten een uitsterfbeleid voeren door de standplaatsen van woonwagenbewoners af te bouwen.
"Internationale en nationale mensenrechtenorganisaties, zoals de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie van de Raad van Europa en het College van de Rechten van de Mens, hebben de laatste jaren kritiek op de manier waarop de Nederlandse overheid zich inspant om de mensenrechten te borgen van de woonwagenbewoners. Niet alleen hun individuele mensenrechten, maar ook de culturele rechten die zij als gemeenschap hebben. Eén van de essentiële onderdelen van deze cultuur is het leven in woonwagens.", aldus de Nationale Ombudsman".