Politiebond wil onderzoek naar corruptie bij politie

1 september 2016 om 17:55
nl
De Nederlandse Politiebond pleit voor een onderzoek naar de voedingsbodem voor corruptie binnen de politie. “Politiewerk anno 2016 is niet hetzelfde als in 2000”, zegt woordvoerder Dick Harte. “Een actuele scan van de organisatie is daarom nodig om de kwetsbaarheden vast te stellen.”
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De bond pleit voor het onderzoek nadat woensdag een nieuw geval van corruptie binnen de Nationale Politie naar buiten kwam. Een vooraanstaande politiecommissaris uit Eindhoven blijkt al vijf maanden geschorst op verdenking van fraude en corruptie.
Als mogelijke kwetsbare punten binnen de politie noemt Harte onder meer het gebruik van steeds geavanceerdere ict-systemen, maar ook de samenwerking met private partijen, zoals beveiligingsbedrijven. Het is volgens hem door ontwikkelingen als deze voor agenten niet altijd duidelijk welke informatie ze met wie kunnen delen.
Heldere richtlijnen“Onduidelijkheid die de kans dat agenten zich op glad ijs begeven vergroot”, denkt de woordvoerder. Het is wat de Nederlandse Politiebond betreft daarom tijd voor een breed onderzoek om op basis daarvan te komen tot heldere richtlijnen.
De schorsing van de politiecommissaris uit Eindhoven is niet de enige corruptiezaak van het afgelopen jaar in onze provincie. De bekendste zaak is die van politiemol Mark M. die vorig jaar in oktober werd opgepakt voor het handelen in vertrouwelijke politie-informatie. M. werkte lange tijd bij de recherche in Son.
Ernstig plichtsverzuimIn juni kwam naar buiten dat een 46-jarige politieagent van de eenheid Oost-Brabant was ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. Hij zou meerdere keren informatie hebben opgezocht in politiesystemen en deze informatie hebben doorgegeven aan anderen.
En woensdag kwam behalve de zaak van de commissaris uit Eindhoven ook nog naar buiten dat een 39-jarige agent van de politie Zeeland-West-Brabant binnenkort wordt ontslagen. Ook hij speelde vertrouwelijke informatie door aan anderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.