Zelfmoord met vuurwapen in tbs-kliniek, broer van patiënt emotioneel in PAUW: ‘Hoe kan dit toch?’
Donderdag kwam het nieuws naar buiten dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff onderzoek wil laten doen naar de kliniek in Eindhoven. Aanleiding voor het onderzoek is dat de Tweede Kamer alarm heeft geslagen over de veiligheidsproblemen en de grote hoeveelheid aan incidenten van de afgelopen jaren.
Het dieptepunt was de dubbele zelfmoord eind februari. Op de een of andere manier wist Fokko een vuurwapen binnen te smokkelen, waarmee hij en zijn vriendin zelfmoord pleegden. “Hoe kan dat toch in godsnaam?”, vraag broer Bert zich geëmotioneerd af aan tafel bij PAUW. ‘Hoe kan een vuurwapen in een tbs-kliniek binnenkomen?”
Bekijk onze speciale themapagina over De Woenselse Poort met verhalen van (ex-)cliënten, advocaten en meer[Tweet:https://twitter.com/pauwnl/status/771818828581867520]
'Onvoldoende begeleiding'Sinds 5 januari zat de 52-jarige Fokko, die oorspronkelijk uit Haarlem kwam, in De Woenselse Poort. De cliënt verbleef al tussen de 16 en 17 jaar in gevangenissen en forensische klinieken.
Maar al na een maand voelde Fokko zich niet meer veilig in De Woenselse Poort, zegt Bert. "Hij wilde ontsnappen. Hij kon er niet meer tegen. Ik heb geweigerd hem te helpen. Nog een paar maanden, zei ik tegen hem, en dan sta je buiten." Maar voor Fokko was langer wachten geen optie.
'Niet eens gefouilleerd'Volgens verschillende bronnen worden bezoekers van cliënten bij De Woenselse Poort onvoldoende gecontroleerd. Dit beaamt Bert. “Ik bezocht Fokko al vijftien jaar in verschillende tbs-klinieken. Daar gaan ook bezoekers gewoon door een detectiepoortje. Maar bij De Woenselse Poort werden we nauwelijks gecontroleerd. Niet eens gefouilleerd.”
Vanuit verschillende hoeken kreeg Bert berichten binnen dat zijn broer in de kliniek flink aan de drugs zat. Dat terwijl hij juist op de resocialisatieafdeling zat, waar cliënten klaargestoomd worden voor een terugkeer in de maatschappij. “Je kon meer drugs binnen kopen dan buiten. Ze hadden moeten zien dat Fokko nog lang niet rijp was voor deze afdeling. Er is onvoldoende begeleiding voor hem en die meid geweest. Hoe kon zij bij Fokko op de kamer komen?”[Tweet:https://twitter.com/jvdgeld/status/771818760084656128]
'Gedegen onderzoek'In de aanloop naar de dubbele zelfmoord heeft het personeel 'onzorgvuldigheden' begaan, zo werd duidelijk uit onderzoek. Er werden echter geen maatregelen genomen tegen werknemers. Daarmee maakt De Woenselse Poort het zich er te makkelijk vanaf, vindt Bert. “Het gaat hier niet alleen om de veiligheid van cliënten, maar ook van het personeel en de gemeenschap. Voor hetzelfde geld had Fokko daar al die mensen neergeschoten. Er moet gewoon gedegen onderzoek komen.”
De Tweede Kamer heeft vanwege de vele incidenten en de alarmerende signalen alarm geslagen en eist een debat met de staatssecretaris. Er zou ondanks beveiligingsmaatregelen nog steeds sprake zijn van drugsgebruik, intimidatie, slecht toezicht en relaties tussen personeel en cliënten. "Dit moet tot op de bodem uitgezocht worden", besluit Bert.
'We scoren goed'De Woenselse Poort neemt afstand van alle kritiek. De kliniek benadrukt dat het aantal gemelde incidenten ongeveer vijf procent van het totale aantal landelijke meldingen bedraagt. "Daarnaast scoren we laag op het aantal recidives ten opzichte van wat er zou worden verwacht. En we scoren hoog op de doelmatigheidscriteria van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.?"
De signalen die zijn opgetekend zijn ook voor de Ondernemingsraad van de kliniek niet herkenbaar.[YouTube:https://youtu.be/kX0iDB1_Cu0][YouTube:https://youtu.be/R_GiPR2engs][YouTube:https://youtu.be/r4D7pDqQwxM]