Wolk in station Breda moet weer gaan flikkeren, maar of dat donderdag al lukt?
Wolk is een grote kluwen van led-lampjes, ontworpen door de Eindhovense kunstenaar John Körmeling. Zijn ontwerp moet uiteindelijk op zes nieuwe Nederlandse stations komen: Arnhem, Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam én Breda.
Ontmoetingsplek Het is bedoeld als een plek waar reizigers met elkaar af kunnen spreken en moest daarom een opvallend iets worden.
Körmeling werkt vaak met knipperende lampjes. Ze zaten in 'zijn' Nederlands paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Shanghai in China, in het theehuis in het Bredase park Valkenberg, op de brug die hij bedacht voor de Tilburgse Piushaven en op nog veel meer werk van zijn hand.
EpilepsieDe lampjes in de Bredase wolk werden meer dan een jaar geleden gedoofd. Een reiziger zou toen een epileptische aanval gekregen hebben, wellicht veroorzaakt door de Wolk. Het is iets wat Körmeling zelf voortdurend van de hand heeft gewezen. De kunstenaar zegt dat hij bij elk werk onderzoekt of het licht op zo'n manier knippert dat epileptici er last van kunnen krijgen.
Zaak is wel dat zijn kunstwerk op drie stations op een andere manier knippert. De Wolk in Arnhem knippert vrij snel en dat is de snelheid die de bedenker graag ziet. In Rotterdam knippert de Wolk langzamer dan Körmeling zou willen en in Breda zijn de lampjes dus al ruim een jaar uitgeschakeld.
In Breda hangt wolk lager Volgens woordvoerder René Vegter wil Prorail graag de lampjes van de Wolk in Breda weer aandoen maar is nog onduidelijk of dat gaat lukken voor de opening. De Wolk in Breda hangt lager dan in Rotterdam. Vegter vermoedt dat dat een reden kan zijn dat mensen eerder klagen over de knipperende lampjes.
Een oplossing zou volgens hem kunnen liggen in een aanpassing van de snelheid waarin de lampjes knipperen maar dat moet dan ook worden overlegd met John Körmeling.
Peter StruyckenProRail is sowieso druk met kunst op het nieuwe Bredase station. Twee kiosken en de tunnel onder de perrons in het oude Bredase station waren bekleed met tegeltjes naar een ontwerp van Peter Struycken. Het was een van de oudste tegelpatronen die met een computer waren ontworpen.
De tegels op de kiosken komen in het nieuwe Bredase station terug. ProRail is bezig met de restauratie ervan.