'Verbazing groeide met de minuut', Frans van Laarhoven over getuigenis Lucas van Delft in zaak Johan
“Mijn verbazing is met de minuut gegroeid dat het Nederlandse OM zó slecht omgaat met burgers. Dit heeft niks meer te maken met de schuldvraag. Johan willens en wetens in de handen gespeeld van een militair bewind. Dat greep zijn kans om hem Johans investeringen in Thailand af te pakken."
Zeven uur langWelke rol speelde de geschorste officier van justitie Lucas van Delft bij de aanhouding van Johan van Laarhoven in Thailand? Zeven uur lang werd hij ondervraagd door een batterij van vier advocaten van de familie Van Laarhoven.
Hij is één van de zes getuigen die dit najaar gehoord worden over het proces rond voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven. De Tilburger woont in Thailand onder erbarmelijke omstandigheden in een Thaise cel.
Celstraf van 103 jaarLucas van Delft uit Breda was als openbaar aanklager verantwoordelijk voor het verzoek aan Thailand om een onderzoek in te stellen naar Van Laarhoven. Justitie in Thailand deed meer dan alleen een onderzoek. Ze pakte van Laarhoven op en hij werd veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar.
Grote vraag is of er een verzoek is gekomen vanuit Nederland om hem daar op te pakken of dat het op eigen initiatief van de Thaise autoriteiten gebeurde.
Lucas van Delft was daar vandaag duidelijk over: "ik heb niet verzocht om zijn vervolging van de heer Van Laarhoven in Thailand. Ik was verrast dat hij werd aangehouden", zei Van Delft.
Negatief beeld Van LaarhovenVolgens de vier advocaten van Van Laarhoven die woensdag de vragen stellen, is de conclusie nu al duidelijk: justitie hier, heeft de boel daar misleid. Door een negatief beeld te schsetsen van Van Laarhoven.
"Ik ben het niet eens met dat verwijt en heb naar eer en geweten gehandeld", zei Van Delft voordat zijn verhoor begon.
De advocaten stelden tijdens de verhoren dat de Nederlandse speurders niet goed hebben uitgelegd aan de Thaise collega's wat het gedoogbeleid rond coffeeshops betekent en dat het 'doodnormaal' is bij ons, zei advocaat Gerard Spong in de rechtszaal.
In Thailand wordt er veel zwaarder getild aan drugs en zijn de straffen ook veel zwaarder. Ook de mensenrechten daar en de staatsgreep werden besproken.
Reconstructie zaakLucas van Delft zat van negen tot vijf uu in het getuigenbankje, tegenover de rechter.De hele rechtsgang rond Van Laarhoven werd besproken, vanaf het prille begin in 2011 toen er een anonieme tip binnenkwam over de Tilburger.
Maandag al werd verbindingsofficier Ben Olde Engberink gehoord. Hij verklaarde dat Nederland inderdaad had gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek naar de voormalig coffeeshophouder. Maar dat het doel niet was om Van Laarhoven in Thailand achter de tralies te krijgen.
Aanklager zelf onderwerp van gesprekHet verhoor van Lucas van Delft is opmerkelijk. Het komt niet vaak voor dat een aanklager in een civiele zaak zoals deze (tussen de familie van Johan en de Staat der Nederlanden) getuige is.
De Bredase crimefighter werd onlangs uit zijn functie ontheven nadat hij onder een valse naam melding deed van een doodsbedreiging aan zijn eigen adres.
Dat onderwerp kwam nog kort ter sprake woensdag. Spong informeerde of er nog steeds bedreigingen zijn. Van Delft ontkende dat maar erkende dat ze er wel waren geweest. Spong vroeg of ze van Van Laarhoven kwamen maar dat ontkende Van Delft ook.
Justice voor JohanDe rechter-commissaris vroeg wat Van Delft nu doet. "Officier van justitie, maar ik doe werkzaamheden op de achtergrond de komende anderhalf jaar".
Het proces wordt gevolgd door vooral familie en vrienden van Johan van Laarhoven. Ze vormen een actiegroep Justice for Johan. Al halverwegde de dag hadden ze een persbericht verspreid met daarin de mededeling dat de officier van jusitie bewust iedereen misleid heeft.
Tweede KamerOok vanuit de Tweede Kamer is er aandacht voor de zaak. D66-kamerlid Vera Bergkamp kwam luisteren.Ze stelde onlangs vragen over de kwestie aan justitieminister Van der Steur. Er zijn nog geen antwoorden, 'nada' twitterde ze vanuit de rechtszaal.
Verslaggever Willem-Jan Joachems volgt de ontwikkelingen in de rechtbank.