Meeste zelfdodingen op spoor in Zuidoost-Brabant, instanties willen actie
Maar ook onder jongere mensen komt het voor, zoals tieners. "Als iemand op jonge leeftijd zelfmoord pleegt, voelt dat echt als falen van de samenleving. We moeten proberen om mensen weerbaarder en sterker te maken. Daar ligt voor ons het accent", zo zegt Elly van den Dobbelsteen van de GGD Brabant-Zuidoost.
ZIE OOK: Nieuwe aanpak moet zelfmoord voorkomen
UitzichtloosDe GGD is een van de betrokken partijen. De samenwerking is erg breed met instanties als de GGZ, ziekenhuizen, spoedeisende hulp, welzijnswerkers, ouders, leraren en zelfhulporganisaties. Die organisaties bestaan uit mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan en zich hebben verenigd om aandacht te geven aan de problematiek.
"Mensen plegen om allerlei redenen zelfmoord. Iemand kan in de schulden zitten of in een andere uitzichtloze situatie of het kan in een opwelling gebeuren. Van mensen die een poging doen hebben we eigenlijk geen goed beeld waarom ze het doen. Dat willen we beter in kaart brengen." Volgens Van den Dobbelsteen wordt er bijvoorbeeld gekeken of iemand van wie de maag wordt leeggepompt op de spoedeisende hulp na een overdosis, daarna betere opvang kan krijgen.
Maatschappelijk probleemQua preventie gaat er ook veel op scholen gebeuren. "In de Peelregio start 26 september een preventieproject. We kijken of er jongeren zijn die sombere gedachten hebben. We gaan alle scholen extra uitvragen." Uiteindelijk is de aanpak op alle leeftijden gericht. Daarom bestaat de aanpak ook uit een publiciteitscampagne.
"We willen het taboe doorbreken door gesprekken over zelfmoord te voeren. Uitleggen wat mensen kunnen doen die het niet meer zien zitten. We zijn al lang tot de conclusie gekomen dat dit echt niet alleen een psychiatrisch probleem is. Het is een volksgezondheidsprobleem en daarom ligt er een verantwoordelijkheid voor de hele samenleving om het probleem aan te pakken."