Hoe het onderzoek naar autohandelaar Jan L. tot de ontmaskering van de politiemol leidde

8 september 2016 om 02:47
nl
Hoe leidde het onderzoek naar autohandelaar Jan L. uit Oirschot tot de ontmaskering van politiemol Mark M.? Justitie heeft een uniek kijkje in de keuken gegeven door het verloop van het onderzoek uitgebreid te beschrijven.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Mark M. speelde vanuit de politie informatie door aan criminelen. Hij kreeg daarvoor veel geld. Tijdens het onderzoek naar Jan L. bleek dat hij op de hoogte was van een inval bij zijn bedrijf. Daarop bestond bij de politie het vermoeden van een lek binnen de organisatie.
De activiteiten van Jan L. trokken de aandacht van justitie, politie en de Belastingdienst. De partijen sloegen de handen ineen en startten in oktober 2014 een strafrechtelijk onderzoek.
Luxe bolidesZo bracht de Belastingdienst tweehonderd verkoop- en aankoopauto’s van de autohandel in kaart. Het ging om luxe bolides, variërend van 60.000 tot 500.000 euro. Justitie en politie selecteerden tien wagens die zorgvuldig onder de loep werden genomen.
Om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst dichter bij Jan L. kon komen, werd een strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrifte gestart. In voorbereiding op de actiedag op 19 maart 2014, had de Belastingdienst de voorlopige aanslagen al berekend.
ZIE OOK: Groot onderzoek naar fraude door Carstore-autohandelaar Jan L. uit Oirschot
Het idee van de actie was dat de fiscus zoveel mogelijk spullen op eigen titel in beslag kon nemen. Die dag werden een aantal auto’s en administratie in beslag genomen. Verder was er nauwelijks iets van waarde.
Enkele weken voor de actiedag, bestond het vermoeden dat Jan L. zijn bedrijf doelbewust failliet wilde laten gaan. Auto’s en administratie werden mogelijk weggesluisd. Na de actiedag kwam de politie er achter dat de administratie niet compleet was. Zo kwam ook faillissementsfraude in beeld.
BrandTijdens het onderzoek naar Jan L. brak in zijn bedrijfspand brand uit. Er was sprake van opzet en de schade was enorm. Door alle verdenkingen was Jan L. onbetrouwbaar geworden als zakenpartner voor de bovenwereld. Banken deden geen zaken meer met hem en de verzekeringsmaatschappij keerde niets uit voor de brand.
Ondertussen bleek dat Jan L. thuis had geknoeid met de elektriciteitsmeter. Tijdens de actiedag werd de meter verwijderd, waardoor L. twee weken zonder stroom zat. Hij kreeg pas weer elektriciteit na betaling van 3500 euro.
Twee weken na de actiedag werd L. opgepakt. De grootste verdenking was dat L. structureel gebruikmaakte van vervalste documenten. Met listige constructies ontdook hij de belasting, waarvan de criminelen die zijn auto’s huurden, ook profiteerden.
Ontmaskering Mark M. Even terug naar die eerste doorzoeking die weinig opleverde. De politie vermoedde dat L. wist dat ze kwamen. Een lek over de actiedag lag dus voor de hand. Een speciaal onderzoeksteam zocht het op de bodem uit. Tijdens dit onderzoek bleek dat Mark M. de politiemol moest zijn.
ZIE OOK: Politiebond wil onderzoek naar corruptie bij politie
Wanneer zijn zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend. Autohandelaar L. moet maar liefst twaalf miljoen euro aftikken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.