Inval bij salafistische As-Sunnah moskee in Tilburg-Noord vanwege witwassen
Er zijn videobeelden van agenten bij de moskee in Tilburg-Noord online verschenen.
[Facebook:https://www.facebook.com/sadaqatv.thenetherlands/posts/645370988964393]
Volgens justitie ontvangt de organisatie tonnen euro’s via grote contante stortingen in eigen land, maar ook via moneytransfers en overboekingen vanuit het buitenland. Een deel van de gelden gaat vervolgens ook weer naar het buitenland.
Familie SalamDe hoofdverdachten in het strafrechtelijk onderzoek zijn een vader en zijn twee zoons, die diverse bestuursfuncties bij in totaal meer dan tien stichtingen vervullen. Het zou gaan om de in Tilburg werkzame imam Ahmad Salam en zijn zoons. Salam kwam eerder in opspraak door verhalen over vermeende kindermishandeling op zijn koranschool. Er werd nooit bewijs gevonden van mishandeling. Ook over zoon Suhayb Salam waren in het verleden zorgen.
Een van de liefdadigheidsorganisaties van de organisatie is de islamitische SOS-stichting. Zij zamelden in het verleden duizenden euro's in voor onder meer de verbouwing van de moskee, maar ook voor hulpgoederen aan slachtoffers van de oorlog in Syrië. Vertegenwoordigers van de stichting reisden in het verleden ook meerdere keren naar Syrië om daar hulpgoederen, zoals kleding te brengen. Het Openbaar Ministerie heeft niet bevestigd dat SOS-stichting een van de verdachte organisaties is.
[Youtube:https://youtu.be/v8twmkYesXs]
Banden met radicalen?De PvdA stelde eerder vragen over SOS-Stichting. De islamitische liefdadigheidsorganisatie zou banden hebben met twee zeer radicale strijdgroepen in Noord-Syrië. De partij wilde dat er een strafrechterlijk onderzoek zou worden ingesteld. De banden met radicale groepen zijn voor zover bekend nooit bewezen.
In totaal zijn drie stichtingen als verdachte aangemerkt. Naast de liefdadigheidsstichting gaat het om twee educatieve stichtingen. Daarnaast is nog een vierde persoon als verdachte aangemerkt. Hij vervult ook een bestuursfunctie bij een van de verdachte stichtingen.
Verdachte transactiesHet onderzoek is gestart naar aanleiding van de melding door de Financial Intelligence Unit (FIU) van meer dan tien verdachte transacties door stichtingen en personen sinds 2012. De FIU heeft de ongebruikelijke transacties als verdacht gemeld aan het OM, waarna het strafrechtelijk onderzoek is gestart door de FIOD en politie.
Een van de verdachte stichtingen zou een overboeking van tonnen euro’s hebben ontvangen van een liefdadigheidsorganisatie uit het Midden-Oosten, die hoort bij een liefdadigheidsorganisatie die door de Amerikanen op de sanctielijst is geplaatst. Delen van het overgemaakte geld zijn contant opgenomen, een deel is doorgestort aan andere stichtingen, personen of organisaties. Daarnaast zouden de verdachten money transfers uit Saoedi-Arabië hebben ontvangen en stuurden zij ook geld via money transfers naar Jordanië, Syrië, Libanon en Oekraïne.
VVDDe Tilburgse VVD-fractie in de gemeenteraad maakt zich zorgen over de As-Sunnah moskee. In schriftelijke vragen aan het College van BenW vragen ze inzage in het onderzoek dat wordt uitgevoerd door de FIOD. Volgens de partij heeft het gemeentebestuur de moskee tot nu toe gezien als partner in het tegengaan van radicalisering. De vraag is of het College van Tilburg daar nu mee gaat stoppen. De VVD vraagt ook of er plannen zijn om de moskee te sluiten.