IS-sympathisant uit Werkendam gebruikte Kik Messenger, maar wat is dat?

8 september 2016 om 16:11
nl
De vrouw (25) uit Werkendam die werd opgepakt omdat ze plannen zou hebben voor een aanslag op de Efteling, communiceerde via Kik Messenger met andere IS-sympathisanten. Deze berichtendienst hoef je niet te koppelen aan je telefoonnummer en wordt dus gezien als anoniem.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Maar dat je volledig anoniem blijft klopt niet, legt social media-deskundige Jan Willem Alphenaar uit. Het klopt dat je de app niet hoeft te koppelen aan je telefoonnummer. Ook je locatie wordt niet geregistreerd, zoals dat bij WhatsApp wel gebeurt.
DownloadenHet vermoeden bestaat dan al snel dat je volledig onder de radar met andere gebruikers kunt communiceren. “Dit is niet zo, want je moet de app gewoon downloaden in de App Store of Google Play Store. Om dat te kunnen, moet je wel geregistreerd staan”, legt Alphenaar uit.
ZIE OOK: 'Efteling genoemd als doelwit aanslag', Werkendamse (25) opgepakt
Daarnaast moeten gebruikers van Kik Messenger zich ook registreren met een mailadres. “Je kunt een nepaccount opgeven of een ander IP-adres instellen, maar via omwegen kom je uiteindelijk gewoon bij de gebruiker uit.”
TrucjesIedere vorm van communicatie met een mobiele telefoon, wordt door een provider opgevangen. “Er zijn mogelijkheden om onder de radar te blijven, maar dan moeten er trucjes worden uitgehaald om de boel te versleutelen. Dat gebeurt niet zo heel veel.”
Kik Messenger heeft wereldwijd 300 miljoen gebruikers. WhatsApp telt meer dan één miljard gebruikers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.