Stuifmail 11 september: Windepijlstaart vlinder, de poelkikker en jonge bosuil

11 september 2016 om 14:15
nl
Boswachter Frans Kapteijns vertelt wekelijks op de radio wat er op dat moment in de natuur te beleven valt. Luisteraars kunnen vragen stellen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans onder meer aandacht aan de roodwangschildpad, poelkikker en de jonge bosuil.
Profielfoto van Frans Kapteijns
Geschreven door

Windepijlstaart vlinderPeter zag een schildpad op één van de vennen in Oisterwijk, en helaas klopt het dat wij bij Natuurmonumenten dit steeds vaker zien. Maar het klopt eigenlijk juist niet, want schildpadden horen hier niet thuis. Daarnaast is het nog eens link, want in de meeste gevallen gaat het om roodwangschildpadden en dat zijn echte bijters. Ze hebben een flinke snavel waarmee ze gemakkelijk een vinger van een jong kind kunnen afbijten.
Van nature komen deze roodwangschildpadden voor in het zuiden van de Verenigde Staten en in Mexico. Het zijn alleseters die zowel kleine dieren als plantaardig materiaal eet. Helaas worden deze dieren vanwege het mooie uiterlijk en hun grappige en snelle manier van voortbewegen in het water over hele wereld verspreid als huisdier. Helaas zijn deze dieren vaak te vaak voor vijvers bij de mensen thuis, en dan dumpen veel mensen deze schildpakken in de natuur. Doe dat niet! Ze eten namelijk dieren op in het water, die niet bedacht zijn op deze indringers. Krokodillen zijn de dieren, die deze schildpadden opeten, maar die hebben we hier niet.
De poelkikkerOp de foto van Marion van Someren zie je een hele mooie kikker zitten, maar in tegenstelling tot wat Marion dacht is het een boomkikker. Het is wel een van de mooiere, vind ik, groene kikkers, want het deze groene kikker noemt men ook wel poelkikker. Het zijn de welbekende kikkers met het geluid dat iedereen kent, en het geluid dat ook het luidst aanwezig zijn in de poelen.
Men noemt ze wegens hun ‘gezang’ ook weleens boerennachtegalen. Overigens zijn de poelkikkers de kleinste van de drie groene kikkers. Naast deze kikkers heb je namelijk ook nog de meerkikker en de middelste groene kikker. Poelkikkers zijn grasgroen tot bruin van kleur met vaak donkere vlekken en die zijn op de foto goed te zien. Boomkikkers hebben helemaal geen vlekken. Toch kan ik mij goed voorstellen dat Marion dacht aan een boomkikker, want het exemplaar op de foto is niet zo groot en zit tegen de 5 cm, die de maximale lengte is van boomkikkers.
De jonge bosuilDe Buuf heeft twee vragen: zij heeft in de nacht een geluid gehoord, en ze dacht dat het een geluid van een uil was. Haar vraag is: kan dat, en op wat voor afstand zit deze uil dan? Haar tweede vraag is: kan het een gevaar zijn voor ons konijn dat buiten in de ren zit? Het antwoord van mij is: het is inderdaad het geluid van een uil. Bij ons in de buurt zit namelijk een bosuil. Haar tweede vraag is wat lastiger te beantwoorden, maar inderdaad: een konijn dat buiten zit, kan prooi worden van de bosuil. Toch zie je het niet vaak dat bosuilen aan huis komen. Buiten zittende konijnen worden dan ook eerder slachtoffer van katten, maar natuurlijk ligt het er aan hoe groot ze in zo’n geval zijn.
De roofvliegOp de foto van Thea Willems is een mooi insect te zien. Volgens mij gaat het om een roofvlieg. Deze zijn herkenbaar aan hun borstelsnorren, heel goed op de foto zichtbaar, en aan hun sterke spinachtige poten. Daarnaast hebben alle roofvliegen tussen de twee facetogen drie bijogen, maar die kan ik op de foto van Thea niet zien. Welke roofvlieg het precies is kan ik niet zo goed duiden, maar het is er wel een. We kennen in Nederland namelijk diverse soorten roofvliegen, die helaas heel veel op elkaar lijken. Daarnaast hebben ze één ding ook nog eens gemeen, want ze hebben allemaal een sterke korte zuigsnuit waarmee ze de prooi steken. Met die steek brengen ze een sapje naar binnen in het slachtoffer, wat het slachtoffer verlamd. De ingewanden worden door dat sapje verteerd en zodoende kan die roofvlieg de inmiddels vloeibare inhoud opzuigen.
De engerlingOp de foto zie je een larve (rups) van een bladsprietkever. Deze larven noemen ze ook weleens engerlingen. Volgens mij is het in dit geval de engerling van de Rozenkever, ook wel de Johanneskever genoemd. De naam rozenkever kreeg deze kever omdat ze de knoppen uit de rozen vreten. Dat is dus niet zo leuk, maar de larven oftewel de engerlingen zijn nog schadelijker, want die eten de wortels van planten. Vooral de wortels van grassen zijn favoriet en als je ze dan hebt, kunnen ze een gazon mooi lelijk kleuren. Persoonlijk heb ik daar geen last van want, ondanks dat ik ze ook weleens tegenkom, is mijn gazon al lang geen gazon meer! De naam Johanneskever heeft deze kever gekregen, omdat ze op de dag van Sint Johannes, en dat is 24 juni, als volwassen kever rondvliegen.
De blauwe reigerDeze keer wederom een mooi filmpje van Herman Schellekens. [youtube:https://www.youtube.com/watch?v=jUVtYDKz5hk&feature=youtu.be]
Meer spinnen dan anders?Het najaar is de tijd van de spinnen. Nu de nachten koelen en dauw zich afzet op hun webben, valt pas op hoeveel er in onze tuinen zitten. Maar hoe gaat het eigenlijk met de spinnen in Nederland? Op 10 en 11 september is de Nationale Spinnentelling. Staat de Kruisspin weer bovenaan?
De Spinnentelling 2016 is een telling die onderdeel is van Jaarrond Tuintelling, een project van 7 samenwerkende natuurorganisaties. De Jaarrond Tuintelling probeert om de slechtst onderzochte natuurgebieden van Nederland (tuinen!) beter in beeld te krijgen door met zoveel mogelijk mensen het hele jaar door te tellen. Wat leeft daar? Hoe gaat het met die soorten? Welke ontwikkelingen zijn er in de tuinnatuur te zien? Door mee te doen aan de Jaarrond Tuintelling helpt u op een leuke manier met het verzamelen van deze kennis. Jaarrond Tuintelling:er gaat een tuin voor je open!
Help egels de winter doorEgels hebben het moeilijk dezer dagen: door de droogte kunnen ze op de grond nauwelijks water vinden. Om de Egel te helpen roept Natuurpunt op om een schoteltje met water en voedsel in de tuin te zetten.Opvangcentra zien een plotse piek in het aantal Egels dat binnengebracht wordt. In het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek waren dat er de voorbije dagen 5 tot 10 per dag. Wat kan jij doen voor de egels in je tuin?
Dit keer een gedicht van Ellen de Haan: MuggenIk zag wat muggen waggelenzo'n stuk of zes en nogal rond.
Ze lalden watover het drinkendat ze dronkenuit hun nieuw, in mij gestoken gaten.
Hun mening was..van prima tot goed.
En ik,ik keek ze bleekjes na,nog wat slapjesvanwege het verliesvan al datuit mij gezogen bloed.


Crowdfunding voor uitkijktoren
Boswachter Frans Kapteijns gaat met pensioen bij Natuurmonumenten! Jarenlang weet hij al duizenden volgers, op radio, social media en in het veld, te boeien met de mooiste en meest verrassende verhalen over de natuur. Natuurmonumenten wil zijn afscheid groots vieren. Letterlijk. Met de hulp van iedereen die hem en de natuur een warm hart toedraagt. Met de crowdfunding voor een nieuwe uitkijktoren op de Kampina!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.