Reeks overvallen voorafgaand aan moord: Manuel van V. en Tessa van D. horen celstraffen eisen
De twee vermoordden in 2011 de Belgische makeleaar Gunther Haagen. De reeks overvallen vonden in de weken daarvoor plaats.
In totaal werden er vier overvallen gepleegd. Bij een overval in Baarle-Nassau werd een kluis meegenomen. De inhoud van de kluis lag zo rond de 35.000 euro. De overval op een ouder echtpaar in Bergen op Zoom mislukte. Daar waren ze van plan om de auto te stelen. Tessa van D. bestuurde bij deze overval de vluchtauto.
Bij de derde overval in Tilburg was Van D. niet betrokken. Daar werkte Van V. samen met een handlanger. Die hield de eigenaresse vast, terwijl Manuel van V. door het huis struinde. Hier werden geld en sieraden meegenomen. Ook bij een overval in Chaam werden sieraden ontvreemd.
'Ik heb verder niets te zeggen'Van V. wilde niets zeggen tijdens de zitting: hij beriep zich op zijn zwijgrecht. "Ik zit in een uitzichtloze situatie. Ik zit hier uit respect voor rechtbank en slachtoffers. Ik heb verder niets te zeggen. Ik heb volledige verklaring afgelegd", was zijn uitleg.
Tessa van D. gaf tijdens de rechtszaak aan dat ze tot over haar oren verliefd was op Manuel en daarom alles deed wat hij haar vroeg. "Het was ziekelijk. Dit is niet wie ik ben, hoe ik ben opgevoed en wie ik wil zijn", vertelde ze. Ook zei ze dat ze door hem is mishandeld en dat ze drugs gebruikte 'om aan de pijn te ontsnappen'.
LevenslangManuel van V. kreeg een jaar geleden in België een levenslange gevangenisstraf voor de roofmoord op Gunther Haagen. Tessa van D. werd een celstraf van 28 jaar opgelegd. Omdat ze die straf in Nederland uitzit en de maatstaf in Nederland anders is dan in België, is die straf omgezet naar 23 jaar.
De 38-jarige Belgische makelaar werd in 2011 door het duo vermoord. Het tweetal bracht hem onder invloed van drank en drugs met tientallen messteken om het leven.
Pas na vijf jaar rechtszaakEerder werden vanwege deze reeks roofovervallen ook al twee andere verdachten veroordeeld. Manuel van V. en Tessa van D. kwamen pas vijf jaar na de gepleegde over overvallen voor de rechter, omdat de moordzaak in België eerst moest worden afgehandeld.