Keihard tot het uiterste gaan bij Survivalrun Udenhout [FOTO'S]
De deelnemers leggen een route af die varieert van vijf tot achttien kilometer, dwars door het dorp Udenhout en de groene omgeving. Uithoudingsvermogen en spierkracht zijn essentieel. Dat je lange afstanden kunt afleggen, is in deze tak van sport niet genoeg: veel hindernissen zijn zo hoog dat een flinke portie klimmen en klauteren je niet moet afschrikken.
Onze fotografe was ook bij de Survialrun Udenhout en maakte prachtige plaatjes. De fotoserie is hier te bekijken.
'Ieder jaar lastiger en uitdagender'"Ik heb zo'n beetje het hele jaar getraind", zegt de 18-jarige Chantal uit Udenhout die de route van zeven kilometer doet. "Het is al de negende keer dat ik meedoe, maar toch blijft het spannend. De hindernissen worden namelijk ieder jaar lastiger en uitdagender. Bovendien is het een volslagen verrassing wat we tegen gaan komen. Ik hoop binnen anderhalf uur te kunnen finishen."
Strikte regelsHet is inderdaad verboden om voor de wedstrijd alvast het parcours te gaan verkennen. Daarmee heb je een voordeel op anderen, en dat is niet de bedoeling. Mensen die toch stiekem gaan kijken, lopen het risico uit de wedstrijd te worden gezet.
Ook andere regels worden strikt gehanteerd. Iedereen moet alle obstakels nemen, ook al doe je er eindeloos over. Lukt het je niet over die metershoge hooibalen te klauteren of via een touwenconstructie over een waterbassin te slingeren, dan moet je polsbandje inleveren en doe je eigenlijk voor spek en bonen mee.
Serieus trainen is dus essentieel. Toch komen verschillende deelnemers in de problemen en is de frustratie af toe groot. Een scheve boomstam is al snel spekglad door de modder en dat maakt het beklimmen er niet makkelijker op.
"Ja, dit is wel wat anders dan de populaire obstacle runs en mud runs", beaamt Wil Elands van de organisatie. "Sommigen trainen vijf keer in de week en en dat is echt geen overbodige luxe. De hindernissen maken het extra zwaar, daarmee onderbreek je het loopritme."
De deelnemers van de 22e editie van de Survivalrun Udenhout komen uit heel Nederland en België. "Professionele sporters met een licentie gaan voor de 18 kilometer en zijn binnen twee uur weer binnen. Anderen doen er meestal één keer zo lang over", aldus Elands.
'Alles geven, tot het gaatje gaan'Bij de finish staat nog één moeilijke hindernis te wachten, compleet met klimrekken en waterdouche. Velen zijn zo moe en de spieren zo verzuurd, dat ze halverwege in het waterbassin vallen en weer opnieuw moeten beginnen. "Maar dat is juist de kick", zegt een jonge deelnemer. "Alles geven, tot het gaatje gaan en morgen flinke spierpijn!"