CBS en gemeente gaan Eindhovenaren gelukkiger maken
Er wordt data verzameld om een beter inzicht te krijgen in wat er nodig is in de stad. Met die informatie gaat het samenwerkingsverband dan op zoek naar oplossingen voor eventuele problemen.
Analyse op basis van dataDat legt Jan Latten van het CBS uit met een voorbeeld. Op de kaart van Eindhoven is een verdeling van stadsbuurten te zien naar inkomen. “In een bepaald gebied is zowel het inkomen als de arbeidsparticipatie hoog. Dat is waarschijnlijk een vinexlocatie met veel tweeverdieners. Als stad moet je daar andere keuzes voor maken dan voor bijvoorbeeld een wijk waar de meerderheid een lager inkomen heeft.”
Een ander voorbeeld zou te vinden kunnen zijn in scholen. “We willen dat middelbare scholen niet te ver weg zijn van scholieren. Maar als in een wijk voornamelijk ouderen wonen is dat veel minder van belang.” En dat soort dingen moeten beter meetbaar worden door de samenwerking.
Lokale CBS is 'godsgeschenk'De landelijke politiek maakt veel gebruik van de gegevens en analyses van het CBS om beleid op te maken. Dat kan lokaal net zo goed werken, zegt wethouder Mary-Ann Schreurs. “Wij moeten als gemeente zorgen dat dingen beter worden, maar we weten niet altijd goed of dat wat we doen ook werkt. Dit moet inzicht geven in of we de juiste maatregelen nemen. Het is een godgeschenk.”
UDC/e wil weten hoe de stad werkt“Als er landelijke een behoefte is om bestuur te ondersteunen is met gegevens, is die behoefte er ook op stadsniveau”, vult Tjark Tjin-A-Tsoi van het CBS aan. “Een stad wil het wellicht nog liever weten, want het gaat echt om dingen die op je heen gebeuren. Je hebt data die aangeven of iets goed of fout gaat, maar we willen juist ook weten waarom iets gaat zoals het gaat.”
In principe start het datacentrum met tien mensen. Vijf van het CBS, vijf van de gemeente Eindhoven. Deze mensen moeten zorgen dat de basis goed staat. Uiteindelijk moet dan vanzelf duidelijk worden op welke zaken het UDC/e zich gaat richten en die zullen dan als projecten aangepakt worden. Die onderwerpen worden gezocht op terreinen als wonen, werken en mobiliteit.
Eindhoven maakt inwoners gelukkigEindhoven gaat mensen gelukkig maken, stelt Mikke Leenders van de gemeente. “Het belang van zo’n data center is vrij snel duidelijk. Als stad groeien we hard, dus als je dan wil zorgen dat mensen gelukkig worden of blijven moet je ook weten wat de wensen en behoeften zijn. Wat is er nodig, wat moet een gemeente doen? Dat moet hierdoor beter inzichtelijk worden.”
“Er wordt wel eens gesproken over ‘data in the cloud for the people’”, vertelt Kees van der Klauw van Philips Lightning. “Dat wordt nu letterlijk data in de bewolking voor de bevolking”, grapt hij. Eerder deed Eindhoven al uitgebreid onderzoek naar de manier waarop Eindhovenaren muziek beleven. Binnenkort zal er ook in Heerlen een Urban Data Center worden opgericht in samenwerking met het CBS. Die laatste organisatie hoopt dat er daarna nog veel meer volgen en dat steden daarbij leren van Eindhoven.