Wietbeleid op de schop: 'Nederland krijgt gereguleerde wietteelt'
De initiatiefwet wordt ingediend door D66. De nipte meerderheid in de Tweede Kamer is onder meer mogelijk door een omslag van VNL en steun van de PvdA, die daarmee tegen coalitiepartner VVD ingaat.
D66-Kamerlid Vera Bergkamp spreekt van een doorbraak. "Na burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders wil nu ook de Tweede Kamer dat de wietteelt gereguleerd wordt. We moeten weer gidsland worden in Europa.''
"We zullen wel zien hoe het afloopt'', reageert minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Het kabinet heeft zich steeds tegen legalisering gekeerd. De kwestie is nu aan de Tweede Kamer en het standpunt van het kabinet wordt tijdens dat proces bepaald, zei Van der Steur. "Daar loop ik niet op vooruit.''
'Criminele sector floreert nu'Volgens de partij floreert de criminele sector door het huidige beleid. Met het reguleren van de teelt kunnen de bestrijdingskosten van illegale hennepteelt worden teruggedrongen en heeft de overheid meer toezicht op het eindproduct, meent D66.
Het wetsvoorstel legt voor dat coffeeshops voortaan softdrugs kopen van telers met een vergunning. Die telers kweken de hennep in een gesloten systeem. De wiet en hasj wordt gecontroleerd door de overheid op kwaliteit. Voor kwekerijen zonder vergunning blijft teelt illegaal.
Steun in Brabant grootMet dit wetsvoorstel lijkt een wens van veel Brabantse burgemeesters in vervulling te gaan. Eindhoven, Tilburg en Breda waren bereid geld te steken in onderzoek naar gereguleerde teelt.
Een grote meerderheid van de Nederlandse gemeentes drong eerder al aan op een dergelijk beleid. De provincie gaf eerder al aan voorstander van een proef met gereguleerde wietteelt te zijn, maar een motie van de CDA stak daar een stokje voor.