Poep in de lift, ouderen in flat Bergen op Zoom zuchten al jaren onder overlast jongeren
Al jaren hebben senioren van de ouderenflat aan de Plejadenlaan in Bergen op Zoom overlast van jongeren. De politie bevestigt: ze heeft er diverse meldingen over binnen.
De meeste bejaarden durven er niets van te zeggen: “Ik kijk altijd maar weg als ze voor de flat staan. Ze staan met een man of zes tot acht te intimideren en provoceren”, zegt een oudere dame.
De jongeren moeten sinds kort bewoonster Edith de Waal hebben. “Eerder werden er eieren tegen mijn raam gegooid, zondagavond rond negenen ging er een steen door het keukenraam.”
LEES OOK: Vrouw die klaagde over eiergooiende hangjongeren, krijgt nu steen door de ruit
Enorme klap
Omdat ze reuma en artrose heeft, heeft ze veel pijn en lag ze vroeg op bed. “Het was een enorme klap, ik stond te trillen op mijn benen. De politie is langs geweest, ik heb voor de derde keer aangifte gedaan. De woningcorporatie heeft me vanmorgen gebeld.”
De Waal heeft eerder de jongeren aangesproken toen die de hal van het ouderensteunpunt hadden opengebroken en binnen rondhingen. Heel netjes, volgens haar zelf. “Ik heb gewoon gevraagd: willen jullie alsjeblieft naar buiten gaan?”
Ze weten waar ze woont, ze zagen haar naar de eerste verdieping gaan. Toch hebben ze ook eieren naar de verkeerde verdieping gegooid. “Die kwamen tegen de ruit van mijn bovenbuurman, die ver in de 80 is. Ik heb het raam voor hem schoongemaakt.”
LEES OOK: Hangjongeren bekogelen Edith met eieren en ijsjes: 'Je kunt tegenwoordig niets meer zeggen'
Geen meelopers
Edith is al meer dan een half jaar in gesprek met de woningcorporatie over de overlast. Die gaat binnenkort een brief sturen aan de bewoners: kijk uit wie er met u meeloopt naar binnen en spreek diegene aan.
Woordvoerder Bert Jansen: “De jongeren verschansen zich vaak in een lege ruimte. We onderzoeken of we die kunnen afsluiten. Wij gaan over de binnenkant van het gebouw, wat er op straat gebeurt is voor het welzijnswerk en de politie.”
De wijkagent is al maanden met deze kwestie bezig, vertelt woordvoerster Piere-Ine Mattheussens. “We hebben nu ook toegezegd, dat er extra surveillancewagens door de straat rijden.”
‘Niet open doen’
Edith is bang voor wat er vanavond gebeurt. “Ik wacht met angst en beven af. De politie heeft haar geïnstrueerd: niet naar buiten gaan, niet open doen, meteen 112 bellen als er iets gebeurt.”
Van kennissen heeft ze het aanbod gekregen om tijdelijk in een caravan te komen wonen. “Niet alleen is dat nu koud. Ik zit nu in de rollercoaster en moet verder.”
Anderen raden haar aan te stoppen, omdat ze er niets mee op zou schieten. “Maar ik wil gewoon rust en normaal over straat kunnen lopen.” Ze wijkt niet, al heeft ze door haar ziekte en de aanvallen van de laatste tijd steeds minder energie.
Vluchten wil ze niet, ze wil dat alle verantwoordelijke instanties iets doen. De gemeente reageert verbaasd: “De Sterrenbuurt gaat de laatste tijd juist goed”, zegt woordvoerder Peter van der Graaf. “Ons is niets bekend over een hangplek. We nemen contact op met welzijnsorganisatie WijZijn Traverse.”
Donkere jas met bontkraagje
De Waal herkent de overlastgevers: “Het zijn steeds dezelfden, met donkere kleding met een bontkraagje. Het zijn buitenlandse jongeren.”
Ze bezweert dat ze niets tegen allochtonen heeft. “Vijf deuren verderop woont een Marokkaanse mevrouw die aan het dementeren is. Ik let op haar en bel haar dochter op als er iets met haar aan de hand is. Idem dito met een lieve Turkse buurvrouw.”
Eigenlijk heeft ze ook nog met de jongeren te doen. “Ze hebben geen honk. Het liefst zou ik zelf een schaftkeet voor ze kopen, zodat ze niet buiten hoeven te hangen. Maar ja, dat geld heb ik niet.”