Burgemeesters hopen op doorbraak wietteelt: ‘Laat het geen politiek strijdje zijn’
Een van de burgemeesters in Brabant die al jaren pleit voor regulering van de hennepteelt is Paul Depla van de gemeente Breda. Hij spreekt over een goede stap in het afschaffen van ‘het huidige halfslachtige gedoogbeleid’.
“Iedereen die kijkt naar het cannabisbeleid ziet dat de huidige situatie niet zo kan doorgaan. Als er wel spullen gekocht en verkocht mogen worden maar ze mogen niet geproduceerd worden, kun je dat toch aan niemand uitleggen?”, aldus de burgemeester, die ervoor pleit dat een paar bedrijven voor de kweek van hennep verantwoordelijk zijn.
ZIE OOK: Hennepteelt reguleren kan juridisch niet, ondanks roep van Brabantse steden
‘Geen oplossing voor georganiseerde drugscriminaliteit’Depla erkent dat het introduceren van vergunningen voor telers ‘zeker niet' alle problemen oplost. Volgens hem is er zelfs na regulering nog altijd politiecapaciteit nodig om de illegale export van softdrugs tegen te gaan. “Zo weten de mensen die de export produceren dat er in Nederland, zowel bij de coffeeshops als in de wijken, geen ruimte voor ze is - en dat ze daarom misschien wel vertrekken naar het buitenland.”
De burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, sluit zich in een verklaring bij Depla aan. Als voorzitter van de Taskforce Brabant Zeeland, een gespecialiseerd team voor de bestrijding van drugscriminaliteit, denkt Noordanus dat regulering weinig oplost als het gaat om het terugdringen van de georganiseerde drugscriminaliteit.
ZIE OOK: Gezamenlijk manifest burgemeesters om druk op te voeren voor experimenten met gereguleerde wietteelt
Ook Jan Hamming, de burgemeester van Heusden, pleit al geruime tijd pleit voor regulering van de wietteelt. Hij spreekt van een mooie ontwikkeling, maar is eveneens bekend met de knelpunten. “Het is ingewikkeld omdat we de criminele sector moeten scheiden van de reguliere cannabissector. We willen de echte drugscriminelen alsnog hard aanpakken. De verbinding tussen de coffeeshops en drugscriminelen willen we doorknippen, dat is waar het ons om te doen is.”
‘Laat het geen politiek strijdje zijn’Volgens burgemeester Depla is het nu enkel nog zaak dat de Twee Kamerleden doorzetten, en niet afhaken. “Laat het geen politiek strijdje zijn. Ik hoop dat de partijen luisteren naar de dagelijkse praktijkervaring van burgemeesters en gemeenten. Zorg dus voor het reguleren van de teelt, maar maak er geen partijpolitiek stokpaardje van.”
ZIE OOK: ‘Het lijkt verkiezingsretoriek’, onderzoeker waarschuwt voor overhaaste regulering wietteelt
De politieke discussie zat de laatste jaren muurvast. Door de Groep Bontes/Van Klaveren, die als VNL wil meedoen aan de komende verkiezingen, is er nu voor het eerst een meerderheid, aldus Kamerlid Joram van Klaveren. Regeringspartij PvdA pleitte al langer voor regulering. In de Eerste Kamer is er overigens nog geen meerderheid voor het wetsvoorstel van D66.