Orkest duikt vergeten muziek over vermoord Tilburgs meisje Marietje Kessels op uit het archief
De vader van Marietje Kessels was eigenaar van een muziekinstrumentenfabriek. Het was een groot en vrij succesvol bedrijf waar enkele honderden mensen werkten. Zo was vader Kessels bevriend met Richard Hol (1825-1904), een componist wiens naam nu vrijwel niemand meer kent maar die in zijn tijd een vooraanstaand musicus was.
De Blanke Top der DuinenHij schreef onder andere muziek voor kinderliederen. 'De Blanke Top der Duinen' was er daar een van en ook 'Draaiersjongen' met de beroemde eerste zin 'In zijn blauwgeruite kiel, draaide hij aan 't grote wiel' over Michiel de Ruyter.
Hol schreef over Marietje Kessels een inpromptu, een compositie voor piano die maar een paar minuten duurt. Voor zo ver bekend, is het stuk heel weinig gespeeld. Het belandde in een archief in Den Haag en daar is het weer uitgehaald door wetenschapper Emile Wennekes die er in 2005 over schreef. Op die manier ontdekte Frank Adams, de dirigent van Kamerata Zuid het bestaan van de compositie.
Plus muziek van vader KesselsVoor de tournee die Kamerata met het stuk gaat maken, is er wel een en ander mee gebeurd. Zo wordt het niet gespeeld op piano maar door een strijkorkest en is er ook tekst aan toegevoegd die gezongen wordt door Gerard van Maasakkers. Aan het programma voegt de Kamerata ook nog een stuk toe dat door de vader van Marietje is geschreven. Die compositie heeft weer een heel andere sfeer want vader Kessels schreef 'm voor een blaasorkest.
Kamerata Zuid wil in Brabant het stokje overnemen van Magogo dat failliet ging. Net als Magogo wil Kamerata mensen interesseren voor klassieke muziek door toegankelijke muziek te spelen en door nieuwe dingen te proberen.
De dader ligt op het kerkhof Marietje Kessels is verkacht en vermoord. Haar lichaam werd twee dagen nadat ze verdween teruggevonden in een Tilburgse kerk. Een dader is nooit gevonden maar veel mensen hebben zich wel met de zaak bezig gehouden. Velen zijn er van overtuigd dat Marietje om het leven is gebracht door de pastoor van de Heilig Hartkerk en dat de katholieke kerk een actieve rol heeft gespeeld om dat onder het tapijt te vegen.