Video

'Respectloos en idioot', Jezusbeeld Aarle-Rixtel opnieuw beklad

26 september 2016 om 09:53 • Aangepast 21 november 2020 om 07:24
nl
‘Een respectloze en idiote vernieling.’ Zo noemt wijkagent Gerrit van Zanten de bekladding van het Jezusbeeld in zijn dorp. ‘Wie helpt me om de dader(s) te vinden’, vraagt hij via Twitter.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Het is niet voor het eerst dat het beeld door vandalen onder handen is genomen. In maart dit jaar werd het met blauwe en oranje verf beklad. Nu is gebruikgemaakt van zwarte verf. Of het gaat om dezelfde daders, vindt Van Zanten moeilijk te zeggen.
Behalve de kleur verf die nu dus anders is dan in maart, was er toen ook sprake van meerdere soortgelijke vernielingen van religieuze beelden. In Helmond bijvoorbeeld, herinnert de wijkagent zich.  

Wachten op privacy instellingen...

Het beeld dat nu opnieuw beklad is, staat op de kruising van de Helmondseweg met de Bosscheweg in Aarle-Rixtel. Wanneer het precies is beklad, is onduidelijk. Een woordvoerder van de gemeente laat maandagmiddag weten dat het Jezusbeeld nog deze middag wordt schoongemaakt.
Zou afspuiten niet werken, dan wordt volgens haar zo snel mogelijk een lokale schilder ingehuurd om het alsnog te herstellen.
'Triest verhaal'Volgens raadslid Wim van Dijk is het zelfs al de derde keer dat het beeld beklad is. "Een triest verhaal", zegt hij. In januari was het volgens hem ook al raak. Toen was de gemeente er echter heel snel bij om het schoon te spuiten. In maart ontfermde Van Dijk zich nog over het beeld nadat het beklad werd. Hij schilderde het toen over.
"Een kleine moeite", geeft hij aan. "Ik ben nog katholiek. En het voelt dan toch of ze aan iets van jou zitten."
Racisme?Opvallend vindt Van Dijk het nu dat met de lendendoek van Jezus dit keer niks is gedaan. "Alleen zijn huid is dit keer zwart gemaakt. Misschien heeft het iets met racisme te maken?", vraagt hij zich af. Al zijn daarvoor, voor zover hij weet, geen verdere aanwijzingen gevonden.  
Ook wijkagent Van Zanten wil voorzichtig zijn met dit soort speculaties. "Wel ben ik erop gebrand hierop iets te verzinnen. Om te voorkomen dat het weer gebeurt", zegt hij. Of hij denkt aan het ophangen van camera's laat hij nog even in het midden. "Wanneer mensen iets meer weten dan hoop ik dat ze zich bij me melden."
Samen oplossenOok de gemeente Laarbeek, waartoe Aarle-Rixtel behoort, laat weten de zaak hoog op te nemen. Cameratoezicht is volgens een woordvoerder echter niet de oplossing. "We willen dit samen met de inwoners oplossen", zegt de woordvoerder.
"We vragen daarom iedereen die meer weet met informatie bij ons te komen. Daarbij hopen we dat iedereen een extra oogje in het zeil wil houden."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.