Meer dan de helft van alle drugsdumpingen vond plaats in Brabant

28 september 2016 om 11:35 • Aangepast 21 november 2020 om 07:19
nl
Brabant was van 2010 tot en met 2014 het zwaartepunt van drugsdumpingen in Nederland: de provincie was in die periode goed voor 56 procent van de aangetroffen dumpingen. Dat stelt het Programma Politie & Wetenschap in een woensdag gepubliceerd rapport.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

De toename in gedumpt en geloosd synthetisch drugsafval is zorgelijk, maar wordt niet goed genoeg geregistreerd en is daarom lastig aan te pakken, zo concludeert het rapport.
In vijf jaar tijd (2010-2014) is het aantal geregistreerde dumpingen en lozingen vijfenhalf keer zo hoog geworden. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat twintig procent van alle geregistreerde dumpingen in Brabant plaatsvond bij een grondwaterbeschermingsgebied, waar drinkwater wordt gewonnen.

Wachten op privacy instellingen...

Veel dump- en loosmethodes, veel onduidelijkheidVolgens het rapport zijn er veel signalen dat naast dumpingen vooral drugsafvallozingen toenemen, maar is er vanwege de lage pakkans weinig zicht op wat en hoeveel er precies gedumpt en geloosd wordt. De onderzoekers spreken over 'een aanzienlijk dark number': vaak worden dumpingen en lozingen niet gemeld of ontdekt.
Ook worden niet alle drugsafvalvondsten goed geregistreerd. Met name lozingen ontbreken in de registratie van de politie; over een periode van vijf jaar zijn er slechts zeventien lozingen in de cijfers terug te vinden.
ZIE OOK: Het rapport van Politie en Wetenschap: 'Elke dump is een plaats delict'
Hoeveel afval er werkelijk via verschillende routes 'verdwijnt', is dus onduidelijk. De methodes van producenten om het productieafval kwijt te raken verschillen enorm. Het rapport spreekt onder meer over het 'klassieke' achterlaten van het drugsafval in vaten, maar haalt ook verbranding en het dumpen van complete trailers vol drugsafval langs de snelweg aan
De onderzoekers vermoeden dat het aantal lozingen ten opzichte van vaatjesdumpingen recent is toegenomen. Dat zou verklaren waarom er in 2015 minder drugsafval is gevonden dan in 2014 - niet alleen in Brabant, overigens.

Wachten op privacy instellingen...

Plaats delictNederlands produceren vooral synthetische drugs. De onderzoekers onderstrepen daarom het belang van het beter registreren van synthetische afvaldumpingen.
Het rapport stelt voor om een dumpplek te allen tijde als plaats delict te beschouwen, zodat de recherche bij een drugsdumping betrokken is en de kans op opsporing en vervolging van producenten toeneemt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.