'MH17 beschoten met uit Rusland aangevoerde Buk-raket'

28 september 2016 om 14:38 • Aangepast 21 november 2020 om 07:19
nl
Vlucht MH17 is neergeschoten met een Buk-raket die vanuit Rusland naar Oekraïne was gebracht. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag aan de nabestaanden vertelt tijdens de presentatie van het tussenonderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. De raket is afgevuurd vanaf een veld bij het Oekraïense plaatsje Pervomajsk. Na de beschieting is de lanceerinstallatie weer teruggebracht naar Rusland.
Profielfoto van Triki Ferenc
Geschreven door
Triki Ferenc

Het internationale onderzoeksteam Joint Investigation Team onderzocht verschillende scenario’s. Daarbij is gekeken of het wellicht om een ongeluk ging. Ook is onderzocht of het een aanslag was van binnen het vliegtuig. Deze twee scenario’s zijn al in een vroeg stadium uitgesloten.
Radar verschafte duidelijkheidDaarna bleven er twee scenario’s over: neergeschoten door een ander vliegtuig of beschoten vanaf de grond. Volgens de onderzoekers is het ook uitgesloten dat een ander vliegtuig verantwoordelijk is voor het neerhalen van vliegtuig.

Wachten op privacy instellingen...

Hoofdofficier Fred Westerbeke lichtte toe: ''Als MH17 zou zijn neergeschoten door een ander vliegtuig, dan zou dit vliegtuig te zien moeten zijn geweest op de radar. Een mobiele radar in Oekraïne heeft de MH17 gedetecteerd, maar er is geen vliegtuig in de buurt te zien.''
TapgesprekkenTijdens de presentatie van de resultaten laten de onderzoekers afgetapte telefoongesprekken horen. Daarbij is te horen dat separatisten een dringend verzoek doen voor een Buk-raket. In het tweede tapgesprek wordt bevestigd dat de raket is afgeleverd. Met behulp van telefoonmasten en getuigen is de exacte locatie bepaald van de plek waar vandaan de raket is afgevuurd.
Om er zeker van te zijn dat MH17 is neergehaald met een Buk-raket is ook het wrak van het vliegtuig onderzocht op vliegbasis Gilze-Rijen. Daar zijn delen van een raket gevonden. Die zijn vergeleken met onderdelen van een intacte Buk-raket. Daaruit bleek dat het inderdaad ging om een raket van Russische makelij.
Geen schuldigen aangewezenDe onderzoeksresultaten komen van het Joint Investigation Team (JIT), een internationale groep rechercheurs en officieren van justitie uit Nederland, België, Maleisië, Australië en Oekraïne. Dit onderzoeksteam gaat in ieder geval tot begin 2018 door met het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp.
De onderzoekers hebben tot nu toe de route van de Buk-raket in kaart gebracht. Daarvoor is informatie gehaald uit 150.000 getapte telefoongesprekken, een half miljoen video’s en foto’s op het internet en tweehonderd gesprekken met getuigenissen van mensen die de Buk-raket hebben zien rijden. Ook zijn allerlei grondmonsters genomen.
LEES OOK: 'Fijn om lotgenoten te zien', familie Joop de Roo nog steeds in rouw na ramp MH17
Er worden woensdagmiddag nog geen schuldigen aangewezen. Na het presenteren van dit tussenonderzoek gaat het JIT-team verder met de schuldvraag. Het onderzoeksteam heeft honderd verdachten in beeld die mogelijk betrokken waren bij het afschieten van de raket.
De nabestaanden van de 298 slachtoffers van vlucht MH17 zijn woensdagochtend bijgepraat In Nieuwegein. Daar kregen zij de eerste details te horen uit het strafrechtelijk onderzoek.
Rusland presenteert eigen onderzoekRusland presenteerde afgelopen maandag radarbeelden waarmee het land wilde bewijzen dat er geen raket was afgeschoten vanuit rebellengebied. Eerder had het land de onderzoekscommissie laten weten dat er geen radarbeelden meer waren van dat moment.
Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen in totaal 193 Nederlanders om het leven. Vijftig van hen kwamen uit Brabant.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/MH17.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.