Van Gansewinkel en Shanks bereiken fusie-akkoord
Vorig jaar werd Van Gansewinkel, dat actief is in Nederland en België, nog verkocht aan zijn schuldeisers. Daarmee werd de schuld van het bedrijf aanzienlijk verkleind en was het vorig jaar weer in staat om winst te maken.
BanenEerder bleek al dat de fusie banen zal kosten. Van Gansewinkel-topman Marc Zwaaneveld kon donderdagochtend nog niet aangeven hoeveel werkgelegenheid er verdwijnt, maar stelde wel dat het een 'relatief klein' aantal banen zal zijn ten opzichte van de bijna 8000 arbeidsplaatsen die de beide bedrijven nu bieden. Vorige week bereiken beide bedrijven met de vakbonden een principe-akkoord over een sociaal plan. Zwaaneveld benadrukte de mogelijkheden voor het fusiebedrijf om te investeren in duurzame afvalverwerking, gericht op volledig hergebruik. Hij wees daarbij op de ambitie van de regering om de Nederlandse economie in 2050 volledig op herbruikbare grondstoffen te laten draaien. "Dat is een ambitieus streven, dat we ondersteunen. Samen kunnen we klanten beter helpen bij die transformatie.''
562 miljoenDe aandeelhouders van Van Gansewinkel ontvangen in totaal 366 miljoen euro in contanten van Shanks. Daarnaast krijgen ze een belang van 23,8 procent in het fusiebedrijf. De overname vertegenwoordigt zo een totale waarde van 562 miljoen euro. De deal moet nog worden goedgekeurd door aandeel- en toezichthouders en wordt naar verwachting in december afgerond.
Shanks Group is met circa 3500 werknemers actief in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Canada. In het vorige boekjaar werd een omzet van ruim 800 miljoen euro behaald. Van Gansewinkel was vorig jaar met zo'n 4350 werknemers goed voor een omzet van 945 miljoen euro.