'Toon is niet voor niets gestorven', weduwe en Xycarb verbeteren veiligheid na dodelijk ongeluk

29 september 2016 om 18:29
nl
"Ik laat zien dat dader en slachtoffer kunnen samenwerken." Weduwe Karien van der Loo uit Veldhoven werkt samen met Xycarb Ceramics uit Helmond om het bedrijf veiliger te maken nadat haar man op het werk door een ongeluk om het leven kwam. Een hoger beroep tegen het bedrijf werd daarom donderdag bij het gerechtshof in Den Bosch stopgezet.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

Een straf kan nooit hoog genoeg zijn. Je hoort het vaak genoeg. Maar dat het ook anders kan liet weduwe Karien van der Loo uit Veldhoven donderdag zien bij het gerechtshof in Den Bosch. Zij maakte gebruik van het uitgebreide spreekrecht voor slachtoffers en kwam met een betoog van samenwerken en vergeven in plaats van straffen. Het is een verhaal van een verschrikkelijke gebeurtenis die een weduwe ombuigt naar iets positiefs.
Ongeluk in 2014Het verhaal begint met een dodelijk bedrijfsongeluk bij Xycarb in Helmond. Toon van der Loo (57) uit Veldhoven en Tonny Vissers (55) uit Nijmegen voeren op 13 augustus 2014 regulier onderhoud uit aan een reactor op het bedrijf. De reactor was echter gevuld met het geur- en reukloze argongas. Argongas verdrijft de zuurstof waardoor er nauwelijks gewone lucht in de reactor aanwezig was. De twee kwamen vervolgens door verstikking om het leven.
Het bedrijf werd vorig jaar door de rechtbank in Den Bosch schuldig bevonden voor de dood van de twee mannen. Ze moet een boete betalen van 75.000 euro. Het is niet zo zeer de straf die Karien van der Loo woedend maakt, maar de manier waarop de verdediging haar man neerzet. "De advocaat wist meer van mijn man dan ik." Het zit haar vooral dwars dat de advocaat wijst op de hartproblemen van haar man en dat hij daaraan overleden zou zijn. Boos liep ze toen de rechtszaal uit.
'Door rood rijden en dan boete van 50 cent'"Ik heb toen ook alle contacten met Xycarb verbroken." Ook vindt ze de boete veel te laag. "Als er sprake is van zoveel schuld moet een boete veel hoger zijn. Het is alsof je door rood rijdt en er af komt met een boete van 50 cent. Het strafrecht kent geen straf die hoog genoeg is."
Als een straf niet gaat werken, gooit Karien het over een andere boeg. Ze vraagt zich af of een straf überhaupt wel zal werken. Gaat een bedrijf wel echt veiliger werken door een boete? "Je betaalt de boete, je bent er weer vanaf en je gaat weer door zoals het altijd ging", zegt Karien in haar betoog voor het hof.
'Tranen van opluchting'De weduwe schrijft een veiligheidsplan. Dit plan legt ze voor aan het bedrijf. Ze eist hierin drie dingen. Karien wil dat het bedrijf excuses aanbiedt over de manier waarop haar man in de rechtszaak is neergezet, het bedrijf moet elk jaar minstens 20.000 euro extra uitgeven aan veiligheid en een jaarlijkse veiligheidsdag houden en tot slot moet Xycarb het hoger beroep intrekken.
Xycarb gaat akkoord met de voorwaarden en biedt haar excuses aan. "Tranen van opluchting kwamen bij me los", zegt de weduwe. "Dit bewijst dat dader en slachtoffer kunnen samenwerken."
'Toon niet voor niets gestorven'"Het is de makkelijkste weg om boos te zijn op het bedrijf en een zo hoog mogelijke straf te willen", vervolgt Karien haar betoog voor het hof. "Maar is dit de juiste weg? Moeten we wel boetes opleggen? Zou het opleggen van verbeteringen niet beter zijn?"
Karien is voor dit laatste gegaan. "Het was het meer dan waard voor mij. Ik heb nu iets gedaan met de gedachte dat mijn Toon niet voor niets is gestorven." Het gerechtshof besloot donderdag het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren. En daarmee stopt de juridische procedure en kan voor Karien het verwerken echt beginnen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.