Voor het opruimen van drugsafval willen grondeigenaren in Brabant bijna vier ton

20 december 2017 om 14:13
nl
Gemeenten en grondbezitters hebben dit jaar voor bijna acht ton subsidie aangevraagd om drugsafval op terreinen op te ruimen. Bijna de helft van dat bedrag, 385.000 euro, was bestemd voor grondeigenaren in Brabant.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Het afval dat criminelen overhouden bij het maken van synthetische drugs wordt vaak in de natuur of op afgelegen plekken in dorpen en steden gedumpt. Het gaat vaak om zeer gevaarlijke stoffen die de gezondheid schaden en het leefmilieu in gevaar kunnen brengen.

Vergoeding opruimkosten
Grondeigenaren zitten na zo’n dumping met hoge kosten. Zij zijn volgens de wet verantwoordelijk voor de bodemkwaliteit en moeten het daarom opruimen. De helft van de opruimkosten wordt vergoed.

LEES OOK: Opruimen van gedumpt drugsafval: eigenaren van weiland in Nuenen draaien niet op voor kosten

Het Rijk stelt jaarlijks een miljoen euro beschikbaar voor deze opruimkosten. Naast Brabant wilden ook Limburg en Gelderland gebruik maken van de landelijke regeling. Onze buren deden een aanvragen voor respectievelijk 350.000 en 50.000 euro.

Grondeigenaren konden de subsidie drie jaar lang aanvragen. Volgend jaar wordt er voor het laatst gebruikt gemaakt van de regeling. De provincies zijn momenteel met het Rijk in gesprek om tot een structurele oplossing te komen.

'Laat criminelen betalen'
Brabant wil dat drugscriminelen zelf op gaan draaien voor de kosten. “We vinden nog altijd dat er goede redenen zijn om alle opruimkosten te laten vergoeden uit de pot met geld dat is afgepakt van criminelen. Zodat de vervuiler betaalt en niet de burger”, zegt gedeputeerde Johan van den Hout.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.