‘Foto’s van Brabantse jongeren met wapens moet de politie veel serieuzer nemen’

2 oktober 2016 om 17:58 • Aangepast 21 november 2020 om 07:14
nl
"De tientallen foto’s waarop Brabantse jongeren op sociale media poseren met wapens en drugs moet de politie serieuzer nemen." Dat zegt criminoloog Jeroen van den Broek. “Als je hier als instantie niet in meegaat, dan creëer je echt een blinde vlek voor jezelf.”
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat vele Brabantse jongeren op sociale media wapens en drugs verheerlijken. Ze poseren tussen de wietplantages en maken selfies met wapens in hun handen.
LEES OOK: Brabantse jongeren verheerlijken wapens en drugs op Instagram: ‘Het is één groot statusspel’
Het gaat om nepwapens, maar dat maakt het niet minder serieus, zegt Van den Broek. “Deze jongens schuren aan tegen de echte criminaliteit. Je moet ze in de gaten houden.”
Sociale media monitorenRob Luijten van de politie Zeeland-West-Brabant zegt dat dat wel degelijk gebeurt. “Wij monitoren sociale media en als we zoiets zien, proberen we in te grijpen. Het is namelijk verboden om zulke nepwapens te hebben waarmee je mensen kunt bedreigen.”

Wachten op privacy instellingen...

De vraag is dan of dat monitoren wel goed genoeg gedaan wordt. De tientallen accounts waarbij jongeren met wapens poseren, zijn al wekenlang in de lucht. Luijten: “Weet je, dit zullen we blijven aantreffen. Volgende week staat er weer een nieuwe groep op met nieuwe jongeren die dit doen. Daarom zullen we, en dat doen we ook, blijven monitoren.”
'Jongeren nemen gedrag over'Juist het feit dat dit door jongeren steeds wordt overgenomen, baart criminoloog Van den Broek zorgen. “Deze foto’s stralen af op jonge jongeren. Zij spiegelen zich hieraan en hebben niet het vermogen om te beseffen dat dit bijvoorbeeld nepwapens zijn. En juist daarom zou de politie hier meer achteraan moeten gaan.”

Wachten op privacy instellingen...

“Een wijkagent zou bijvoorbeeld anders te werk kunnen gaan. Deze jongens hoeven elkaar namelijk niet meer op straat te ontmoeten, dat doen ze nu online. Dus als je als wijkagent een rondje door de straat loopt en je ziet niemand, ga dan een uurtje op internet zitten. Dan kom je genoeg tegen.”
Proces verbaalLuijten laat weten dat ook wijkagenten wel degelijk online actief zijn. “En op het moment dat we denken dat het serieus is, dan spreken we de jongeren aan en krijgen ze soms een proces verbaal.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.