Overlast door eikels aangepakt door ze te verbranden in speciale kachel
De eikeltjeskachel past volledig in het voornemen van de gemeente om in 2020 energie neutraal te zijn.
FietspadenHet idee ontstond zo’n drie jaar geleden. “We wisten dat er in vruchten veel energie zit”, zegt Bart Huckriede, Groen-specialist bij de gemeenste Sint Anthonis. “Toen zijn we thuis in de kachel eens gaan proberen wat die eikels zouden doen als we ze aan zouden steken.”
Met succes, want de blauwe vlammen die er af kwamen waren een goed teken. Dat betekent dat er een hoge temperatuur vrijkomt. “We dachten dat het al zou bestaan, maar dat bleek niet zo te zijn.”
KachelDe gemeente ging, samen met lokale bedrijven aan de slag om de eikels op een duurzame manier te verzamelen, wassen en drogen. Vervolgens werd de verbrandingskachel geplaatst in het gebouw van de gemeentewerf.
“Het resultaat? Kijk maar eens in de meterkast, de gasmeter is er uit”, zegt Stefan de Groot, gebouwenspecialist bij de gemeente. “Dit pand draait volledig op de energie van de eikels en we gaan kijken hoe we nog meer panden kunnen gaan verwarmen.”
TrotsInmiddels zijn ze bezig om ook het buurthuis van Wanroij te voorzien van een eikeltjeskachel. Huckriede: “Het bijkomende voordeel is dat het niet alleen duurzamer is, maar voor de gemeenschap ook nog eens kostenbesparend.”
Stefan en Bart zijn er trots op zij een duurzame oplossing hebben gevonden voor warmte. “Het is eigenlijk ongelofelijk dat je met zoiets simpels, zo ver kunt komen” aldus Bart. “En het einde is nog lang niet in zicht”, voegt Stefan daaraan toe.
Meerdere gemeentes hebben zich al gemeld in Sint Anthonis om alles te weten te komen over het verbranden van eikeltjes.