Tranen om doodgeschoten wisent, 'Dit had niet gehoeven'

5 oktober 2016 om 19:00
nl
Het doodschieten van de agressieve wisentstier in De Maashorst was de enige optie. Dat concludeert ecoloog en wisentdeskundige Leo Linnartz. "Maar het had niet zo ver hoeven komen", voegt hij daar aan toe.
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

Daarmee doelt hij op het verslechterende gedrag van het enorme beest. "Na het bijtincident met de ranger is zijn gedrag naar mensen verslechterd. Na die provocatie hoopten we dat het eenmalig was."
Boswachter kwam te dichtbijDe wisent reageerde agressief op de boswachter omdat die te dicht in de buurt kwam. "Het ging zo goed met de dieren, dat er werd gedacht dat dat wel kon. Helaas is zijn reactie op mensen sindsdien alleen maar feller geworden."
Het afmaken van het dier was de enige optie. Na het bijten van de boswachter kreeg het dier nog het voordeel van de twijfel. "Het gedrag wat hij daarna vertoonde, duidde helaas niet op enige verbetering en we wilden niet het risico lopen dat hij iemand ernstig zou verwonden."
Een dierentuin of ander afgesloten gebied was geen oplossing voor de mensenschuwe wisent."In Nederland zijn bijna alle natuurgebieden openbaar en gevangenschap zou hij niet overleven", betreurt deskundige Linnartz de situatie. "Als je ziet hoe gestresst hij nu al raakt in de buurt van mensen. In bijvoorbeeld een dierentuin zou hij kunnen overlijden aan stress."
'Tranen in de ogen'Het was een moeilijk besluit voor de betrokkenen. "Ik zag vanochtend wel wat tranen in de ogen bij de mensen die erbij waren", vertelt Linnartz. "Het was een gezond dier van drie jaar oud en daar had nog makkelijk tien jaar bijgekund."
De deskundige speelde ook met de gedachte om de wisent naar het buitenland te brengen. "We hebben rondgebeld, maar wilden hem uiteindelijk toch niet overbrengen naar een andere locatie. Stel dat hij daar iemand verwondt, dat willen we niet op ons geweten hebben", besluit Linnartz.
ProefexcursiesLinnartz werkt voor ARK Natuurontwikkeling, die de wisenten afgelopen maart introduceerde in natuurgebied De Maashorst. Het is de bedoeling dat het gebied waar de overige wisenten grazen uiteindelijk opengesteld wordt voor het publiek. Op dit moment worden er proefexcursies gehouden samen met boswachters, de zogenoemde rangers. Ook wordt het gedrag van de wisenten verder onderzocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.