Video

Grote misstanden bij tbs-kliniek in Eindhoven: angst, intimidatie en drugs, inspectie grijpt in

15 oktober 2016 om 00:35
nl
Psychiatrische kliniek De Woenselse Poort is onvoldoende veilig voor medewerkers en bewoners. Volgens de inspectie zijn er direct maatregelen nodig om de situatie te verbeteren. Verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) schrijft vrijdag aan de Tweede Kamer dat onder meer is afgesproken dat een 'externe procesbegeleider' wordt aangesteld om veranderingen door te voeren.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

De Inspectie Justitie en Veiligheid stelde in september een onderzoek in naar aanleiding van onthullingen van Omroep Brabant. Er is al jarenlang sprake van drugsgebruik, intimidatie, een doofpotcultuur, gebrek aan toezicht op bewoners en relaties tussen bewoners onderling en ook met medewerkers.
LEES OOK: Gevaarlijke en onveilige situaties in beveiligde kliniek Eindhoven: tientallen bronnen slaan alarm
Soft- en harddrugsDe inspectie heeft onder meer geconstateerd dat er sprake is van intimidatie en verbale en fysieke agressie door bewoners. Medewerkers doen vaak geen aangifte omdat zij bang zijn voor represailles door de patiënten. De inspectie concludeert ook dat de personele bezetting in de inrichting zowel kwalitatief als kwantitatief niet voldoet en er onvoldoende toezicht op de bewoners is.
De inspectie stelt ook vast dat zowel soft- als harddrugs beschikbaar zijn. Hoewel de inspectie erkent dat deze lastig zijn te weren, verwacht ze wel maatregelen om ervoor te zorgen dat het binnen de perken blijft. [YouTube:https://youtu.be/r4D7pDqQwxM]
'Verhalen blijken te kloppen'“Helaas zijn alle alarmbellen terecht afgegaan”, reageert CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg . “Te weinig bezetting en een onveilig werkklimaat. Al die verhalen die naar mij toe kwamen, blijken te kloppen. Nu moet er heel rap een plan van aanpak komen.”[tweet:body:https://twitter.com/MvanToorenburg/status/786944644588376064]
Drugsgebruik en intimidatieDijkhoff noemt het door de inspectie geschetste beeld van De Woenselse Poort 'ernstig'. "De veiligheid van personeel en patiënten in De Woenselse Poort moet zo snel mogelijk weer op orde zijn'', schrijft hij.
Binnen twee weken wordt een plan van aanpak aan het ministerie aangeboden met een reeks van maatregelen. Die bestaan onder meer uit het aantrekken van nieuw personeel, het versterken van het management en een betere controle op het binnenbrengen van verdovende middelen en andere verboden zaken.
Bekijk onze speciale themapagina over De Woenselse Poort met verhalen van (ex-)cliënten, advocaten en meer.
Onvoldoende beschermdOmroep Brabant bracht begin september verschillende verhalen naar buiten over hoe het er in de Woenselse Poort aan toegaat. Zo zijn beveiligers en bewakers niet voldoende beschermd tijdens hun werk.
Een ervaren werknemer van de instelling werd bijvoorbeeld vaak geslagen. “Dat gebeurde vaak door beresterke cliënten”, herinnert hij zich.
Heeft u ervaringen met De Woenselse Poort die u met Omroep Brabant wilt delen? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.