‘Mijn broer had gewoon al die tijd gelijk’, emoties na vernietigend rapport De Woenselse Poort
In september kondigde de staatssecretaris aan dat hij de Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoek zou laten doen naar de forensisch psychiatrische kliniek in Eindhoven.
Dat deed hij nadat (onder anderen) familieleden alarm sloegen bij Omroep Brabant. Bert Trip is één van hen. Zijn broer Fokko wist ongezien een vuurwapen binnen te smokkelen, waarmee hij en zijn vriendin zelfmoord pleegden.
ZIE OOK: De Woenselse Poort moet sluiten, bepleit deskundige: ‘Dit valt niet meer te repareren’
'Ik ben heel blij'Sindsdien probeert Bert naar eigen zeggen gerechtigheid voor zijn broer te krijgen. En die heeft hij gekregen, meldt hij via zijn raadsman. “Ik ben echt heel blij met het rapport. Het bevestigt de signalen en noodkreten die Fokko aan ons doorgaf. Hij had gewoon al die tijd gelijk.”
Minstens zo opgelucht is Cees Puts. Hij deed aangifte van dood door schuld tegen vier therapeuten nadat hij zijn vrouw levenloos aantrof op de afdeling. “De weg naar gerechtigheid voor mijn vrouw ligt nu volledig open”, vertelt de ex-cliënt opgetogen. “Een openlijk excuus van De Woenselse Poort richting mijn vrouw zou al heel wat zijn.”
Bekijk onze speciale themapagina over De Woenselse Poort met verhalen van (ex-)cliënten, advocaten en meer
'Er is zoveel gebeurd'Volgens Puts kon de inspectie er simpelweg niet meer omheen. “Er is al zoveel gebeurd daar in de loop der jaren. Dat heb ik ze ook maar even goed verteld, net als vele anderen zo te zien. Dat is fantastisch nieuws, want de kans dat het goed afloopt is nu alleen maar groter. Al mag van mij nog steeds de hele tent op slot.”
Samen met zijn advocaat Jan-Jesse Lieftink wil Puts vier begeleiders aansprakelijk stellen voor de dood van zijn vrouw. Lukt dat niet, dan volgt er een artikel-12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.
ZIE OOK: ‘Zo vaak in elkaar geslagen’, ervaren werknemer beveiligde kliniek zat jaren ziek en gebroken thuis
BoetekleedDe kliniek trekt in een reactie op het rapport het boetekleed aan. “We herkennen en erkennen deze conclusies van de Inspectie en we zijn doordrongen van de ernst van de situatie. Onze zorg hoort op orde te zijn'', aldus de directie.
Binnen twee weken wordt een plan van aanpak aan het ministerie aangeboden met een reeks van maatregelen. Die bestaan onder meer uit het aantrekken van nieuw personeel, het versterken van het management en een betere controle op het binnenbrengen van verdovende middelen en andere verboden zaken.
Heeft u ervaringen met De Woenselse Poort die u met Omroep Brabant wilt delen? Stuur dan een e-mail naar [email protected].[YouTube:https://youtu.be/r4D7pDqQwxM]