Video

Wielrenbroertjes Van Katwijk verrast met eigen monument

16 oktober 2016 om 21:00
nl
Een bijzonder feestje zondagmiddag in Oploo: de broers Jan, Piet en Fons van Katwijk hebben namelijk een monument gekregen in het dorp. De broers waren in het verleden alledrie profwielrenner en dat is een unicum in de Nederlandse wielerhistorie.
Profielfoto van van den Broek Rob
Geschreven door
van den Broek Rob

De oudste van de drie, Jan van Katwijk, was een jaar of tien actief als profwielrenner. In 1968 won hij de Acht van Chaam. "Als je die wielerronde won, dan stelde je echt wat voor!" De 70-jarige oud-wielrenner ziet die overwinning als een van z'n meest bijzondere hoogtepunten.
WielrenbroersZ'n jongere broers Piet en Fons zagen Jan doorbreken als profrenner. Hij werd zo'n beetje een groot voorbeeld voor de twee. "Wij zagen Jan natuurlijk wedstrijden rijden, als kleine kinderen waren wij ook altijd met de fiets bezig rond de boerderij", aldus Piet van Katwijk.
Later begon Piet als amateur in The Milk Race, een elfdaagse etapperace in Engeland. Hij won de gele trui, stond bovenaan alle klassementen en lag zelfs acht etappes op kop. De jongste broer Fons kijkt met een fijn gevoel terug op twee etappes in de Ronde van Spanje die veel voor hem betekenen.
WielershirtsHet gemeenschapshuis in Oploo is voor de feestelijke bijeenkomst versierd met allemaal wielershirts, uiteraard gedragen door de gebroeders Van Katwijk. In ieder wielershirt hebben de mannen gezwoegd en gezweet, het zijn stuk voor stuk wielershirts met een eigen verhaal.
Piet pakt z'n gele wielershirt met rugnummer 66 van het plafond. Ook z'n broers Jan en Fons laten hun dierbaarste wielershirt nog eens zien. De mannen zijn nu zeventig, zesenzestig en vijfenzestig, maar ze passen hun klassieke wielershirts nog steeds! Burgemeester Marleen Sijbers is trots op de sportievelingen. "Het is wel een beetje jaloersmakend: op die leeftijd er nog zo strak uit zien", lacht zij.
Onthulling wielermonumentHet wielermonument heeft een plekje gekregen op een opgeknapt pleintje in het dorp. Het symboliseert de wielergeschiedenis die het dorp rijk is door de gebroeders Van Katwijk.
Piet is er trots op dat het zo goed gelukt is: "De bel voor de laatste ronde en dan onze silhouetten aan iedere kant..." Zo is het kunstwerk uit nog veel meer wielerelementen opgebouwd. "Geweldig mooi", besluit boer Fons.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.